Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hrad Krásna Hôrka vyhorel pred 11 rokmi. Po rekonštrukcii sa tam mali vrátiť turisti už túto jeseň
Zdielať na

Hrad Krásna Hôrka vyhorel pred 11 rokmi. Po rekonštrukcii sa tam mali vrátiť turisti už túto jeseň

KRÁSNA HÔRKA / Jedenásť rokov uplynulo od ničivého požiaru na hrade Krásna Hôrka požiar. Odvtedy prebieha najrozsiahlejšia rekonštrukcia Národnej kultúrnej pamiatky na Slovensku. Na hrade stále pokračujú práce a zo šľachtického sídla a jedného z prvých slovenských muzeí je stále stavenisko. Onedlho by sa to však malo zmeniť.

V areáli hradu stále prebiehajú búracie práce a niekoľko mesiacov ešte aj prebiehať budú. Hrad Krásna Hôrka bude mať po rekonštrukcii úplne inú podobu. "Návštevníci si v dolnom a strednom hrade pozrú Krásnu Hôrku tak, ako bola prezentovaná už počas Andrássyovcov," povedala riaditeľka SNM - Múzeum Betliar Tímea Mátéová. "Množstvo nových priestorov, ktoré doteraz neboli otvorené a boli využívané rôznymi pofídernymi spôsobmi nejaké skladové priestory, ktoré verejnos’t doteraz nikdy nevidela," uviedol generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva MK SR Radoslav Ragač. 

Pôvodný projekt bol zameraný na obnovu hradu, ten nový už zahŕňa aj pohradie. Všetko má byť prispôsobené pre potreby 21. storočia a hlavne orientované na návštevníkov. Celková hodnota prác je takmer 21 miliónov eur. Práce na hrade ako aj v jeho okolí sú v plnom prúde. "Tej práce je pomerne veľa, aj keď to možno na prvý pohľad nie je vidieť, akurát že je tu všetko rozbité," povedal Branislav Panis, GR SNM. "Všetky kamenné portály sa budú reštaurovať hneď ako to počasie dovolí, nádvoria sa budú rozbíjať komplet," uviedla Erika Šmelková, SNM Betliar. 

Nápomocná je už aj obec Krásnohorské Podhradie. Úlohou samosprávy je zabezpeičť pitnú vodu aj pre potreby hradu Krásna Hôrka. "Chceme začať trochu viac pracovať na tom aby ten hrad vážne už bol otvorený a keď potrebujú to aby sme doriešili. Vodu tak ju ideme začať riešiť," povedal starosta obce Štefan Kún. 

Na Krásnu Hôrku sa vrátia aj všetky zbierkové predmety, ktorých je viac ako 4 000 kusov. SNM pracuje na tom, aby sa hradu vrátila atmosféra spred veľkej obnovy, ktorá prebehla v 20. storočí a aby Krásna Hôrka mala takú podobu v akej ju zanechali Andrássyovci. Budúci rok o takomto čase by už teda mal byť hrad pripravený na sprístupnenie a za jeho brány by už mali vojsť prví návštevníci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy