Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
380. deň na Ukrajine: Tisíce ľudí vrátane fínskej premiérky sa v Kyjeve lúčili s padlým obrancom
Zdielať na

380. deň na Ukrajine: Tisíce ľudí vrátane fínskej premiérky sa v Kyjeve lúčili s padlým obrancom

KYJEV / SBU zatkla dve osoby v súvislosti so zničením lietadla Mrija. Tisíce ľudí vrátane fínskej premiérky sa v Kyjeve lúčili s padlým obrancom. Žoldnierska Wagnerova skupina oznámila otvorenie náborových centier po celom Rusku. V Charkove po útokoch už z veľkej časti obnovili dodávky elektriny. Ruské súdy v Donecku a Luhansku odsúdili na dlhoročné väzenie troch Ukrajincov

SBU zatkla dve osoby v súvislosti so zničením lietadla Mrija

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v piatok uviedla, že v súvislosti so zničením najväčšieho lietadla na svete Antonov-225 zatkla dve osoby. Antonov-225 nazývaný Mrija (po ukrajinsky sen) bol zničený v prvých dňoch invázie Ruska na Ukrajinu počas útoku na letisko Hostomeľ pri Kyjeve. Lietadlo tam bolo zaparkované v hangári.

SBU obvinila dvoch vysokopostavených predstaviteľov ukrajinskej leteckej konštrukčnej spoločnosti Antonov, že bránili ukrajinskej armáde chrániť letisko ešte pred inváziou. "Z vyšetrovania vyplýva, že v predvečer invázie títo predstavitelia nedovolili Národnej garde Ukrajiny vstúpiť na územie letiska Hostomeľ, aby sa pripravila na jeho obranu," uvádza SBU vo vyhlásení. Podľa SBU predstavitelia spoločnosti Antonov zakázali vlani v januári a februári ukrajinskej armáde postaviť na letisku obranné opevnenia a nepovolili im vstup na letisko.

SBU preto zadržala bývalého generálneho riaditeľa spoločnosti a šéfa leteckej bezpečnostnej jednotky. Bývalý námestník generálneho riaditeľa sa podľa SBU ukrýva pred spravodlivosťou. Obom zadržaným hrozí až 15 rokov väzenia, ak budú usvedčení z marenia zákonnej činnosti ozbrojených síl Ukrajiny.

Na letisku Hostomeľ krátko po začiatku invázie vypukli intenzívne boje. Ruskí výsadkári sa ho totiž pokúsili obsadiť, aby ho mohli používať ako dopravný uzol pre leteckú prepravu vojakov a výzbroje pri útoku na Kyjev.

Tisíce ľudí vrátane fínskej premiérky sa v Kyjeve lúčili s padlým obrancom

Tisíce ľudí dnes dorazili do centra Kyjeva na rozlúčku s padlým ukrajinským obrancom Dmytrom Kocjubajlom známym pod prezývkou Da Vinci. Pietneho zhromaždenia sa zúčastnili aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, fínska premiérka Sanna Marinová, ktorá je v ukrajinskej metropole na oficiálnej návšteve, alebo veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj. Dvadsaťsedemročný Kocjubajlo zomrel tento mesiac pri bojoch s ruskými inváznymi jednotkami pri Bachmute na ukrajinskom Donbase.

Kocjubajlo bol na fronte od roku 2014, keď po ruskej anexii Krymu prepukla na východe Ukrajiny vojna s proruskými separatistami podporovanými Moskvou. Hneď v prvom roku svojho pôsobenia bol v Doneckej oblasti ťažko ranený pri tankovej paľbe. V roku 2021 mu Zelenskyj udelil vyznamenanie Hrdina Ukrajiny. Kocjubajlova prezývka podľa ukrajinského serveru Hromadske súvisí s tým, že sníval o kariére umelcov a študoval na umeleckých školách.

Zádušná omša za Kocjubajla sa odohrala v kyjevskom chráme svätého Michala, ktorý je spájaný s bojom za ukrajinskú nezávislosť. Počas ľudového povstania na kyjevskom Námestí nezávislosti (Majdane Nezaležnosti) v roku 2014 v ňom vznikol provizórny lazaret pre ranených.

Medzi tými, ktorí dnes prišli položiť kvety na Da Vinciho rakvu, boli podľa videozáznamu z omše aj ukrajinský prezident a fínska premiérka.

Žoldnierska Wagnerova skupina oznámila otvorenie náborových centier po celom Rusku

Šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin dnes oznámil otvorenie 58 náborových stredísk v 42 mestách po celom Rusku. Podľa agentúry AFP sa snažia doplniť svoje jednotky, ktoré utrpeli veľké straty v bojoch na východe Ukrajiny. "V 42 mestách Ruskej federácie boli otvorené strediská náboru do Wagnerovej skupiny. Prichádzajú noví bojovníci, ktorí nás budú sprevádzať, aby bránili svojej krajine a svojej rodine," uviedol dnes Prigožin vo vyhlásení vydanom jeho tlačovou službou. K oznámeniu bol pripojený súpis týchto stredísk, z ktorých väčšina sa nachádza v posilňovniach a v kluboch bojových umení.

Prigožin má v súčasnosti napäté vzťahy s ruským ministerstvom obrany, ktoré viní z chýb vo vojne na Ukrajine a z neposkytovania dostatočného množstva munície potrebnej pre pokračovanie ofenzívy v Donbase. Prigožin sa tiež opakovane sťažoval, že prišiel o možnosť vykonávať nábor v ruských väzniciach, kde Wagnerova skupina predtým vo veľkom verbovala väzňov do vojny na Ukrajine výmenou za odpustenie trestu.

"Napriek kolosálnemu odporu ukrajinských ozbrojených síl pôjdeme dopredu. Napriek klietkam, ktoré sú nám na každom kroku hádzané pod nohy, to spoločne prekonáme," uviedol Prigožin vo vyhlásení. Nespresnil, koľko žoldnierov plánuje prostredníctvom týchto centier naverbovať, ani v akom časovom horizonte.

V ďalšom vyhlásení z dnešného dňa Prigožin naopak poďakoval ruskej vláde za "heroické" zvýšenie výroby munície, ktorá teraz pokrýva "všetky nevyhnutné potreby". V rovnakom oznámení si však čoskoro zjavne protirečil, keď uviedol, že sa "obáva hladu po munícii a strelive, a to nielen pre súkromnú vojenskú spoločnosť Wagner, ale tiež pre všetky jednotky ruskej armády.

V Charkove po útokoch už z veľkej časti obnovili dodávky elektriny

Viac ako 90 percent obyvateľov ukrajinského mesta Charkov má opätovne obnovené dodávky elektrickej energie, ktoré boli prerušené v dôsledku štvrtkových ruských útokov. Uviedol to v piatok šéf regionálnej správy Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Elektrinu podľa jeho slov stále nemá v Charkove 470 tisíc spotrebiteľov a 50 tisíc ľudí v regióne a úrady na obnove pracujú. "Energetické spoločnosti robia všetko pre to, aby čo najskôr obnovili energiu pre všetkých spotrebiteľov," uviedol Synehubov v aplikácii Telegram. Poznamenal tiež, že Rusko sa snaží "zlepšiť svoju taktickú pozíciu" pozdĺž kontaktnej línie Charkova, avšak ukrajinskí obrancovia podľa neho spôsobujú nepriateľovi "značné straty".

Ruské súdy v Donecku a Luhansku odsúdili na dlhoročné väzenie troch Ukrajincov

Troch ukrajinských vojakov vrátane ľudsko-právneho aktivistu odsúdili v piatok Moskvou zriadené súdy v Ruskom okupovaných oblastiach na východe Ukrajiny na dlhoročné tresty odňatia slobody za údajné zlé zaobchádzanie s civilistami. "Najvyššie súdy Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky vyniesli rozsudky v troch trestných veciach voči ukrajinským občanom Viktorovi Pochozejovi, Maksymovi Butkevyčovi a Vladislavovi Šelovi," uviedol vo vyhlásení ruský vyšetrovací výbor. Všetci boli podľa výboru uznaní za vinných zo zlého zaobchádzania s civilistami a použitia zakázaných metód boja v ozbrojenom konflikte. Svoje tresty si všetci odsúdení odpykajú v trestaneckej kolónii s prísnym režimom. 

Najčítanejšie správy