Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ukrajina čelila ďalšiemu masívnemu útoku ruskými raketami. Jedna z nich dopadla aj neďaleko našich hraníc
Zdielať na

Ukrajina čelila ďalšiemu masívnemu útoku ruskými raketami. Jedna z nich dopadla aj neďaleko našich hraníc

ĽVOV / Ukrajina v stredu, 8. marca, v noci čelila ďalšiemu masívnemu útoku ruskými raketami. Jedna z nich dopadla aj neďaleko našich hraníc v okolí Ľvova a zasiahla obytnú zónu. Útok si tam zatiaľ vyžiadal päť obetí. Naši kolegovia, ktorí sa len nedávno z Ľvova vrátili, sa teraz opäť skontaktovali s ľuďmi z tejto oblasti. Sirény na Ukrajine neutíchli ani cez deň a vzdušný poplach zaznel aj počas ich popoludňajšieho rozhovoru.

Výbuchy sa v stredu v noci ozývali v Kyjeve, Charkove, Odese aj v ďalších regiónoch. Cherson dokonca ostreľovali z tankov, zahynulo päť ľudí a traja sú zranení. Jedna z ruských rakiet dopadla aj neďaleko Ľvova. "V našej oblasti trval vzdušný poplach štyri hodiny, jedna z rakiet spadla do obytnej zóny Zoločivského regiónu," informoval gubernátor Ľvovskej oblasti Maxim Kozickyj. Traja muži a dve ženy, ktorí boli v tej chvíli doma, zomreli.

Štáb TV JOJ sa krátko po útoku skontaktoval s Irynou, ktorá žije v Ľvove. Aj ju v noci zobudili sirény. "V noci spadla raketa si 50 kilometrov od Ľvova, čo je blízko pri hranici s Európou. A aký to má zmysel pre Rusko? Ako to zmení líniu frontu?" uviedla učiteľa slovenčiny z Ľvova Iryna Romančuk. Vzdušný poplach znel v Ľvove aj vo štvrtok, 9. marca, popoludní. Iryne to oznámila aplikácia v mobile počas rozhovoru so štábom TV JOJ. Oveľa viac ako sirény jej ale naháňa strach čosi iné.

"Záporožská elektráreň je vypnutá a to je zlé. Lebo poškodili poslednú líniu, ktorá živila atómovú elektráreň. Ja si neviem predstaviť, čo sa môže stať. Ale toto je vec, ktorá ma vie vystrašiť, nie poplach," pokračovala Iryna. Podľa posledných informácií je Záporožská elektráreň znova pripojená. Ide už o šiesty takýto výpadok od začiatku ruskej agresie. Podľa ukrajinského prezidenta ruské sily vypálili v noci 81 striel. Ukrajinská protivzdušná obrana zlikvidovala 34 rakiet a štyri útočné drony. Viaceré oblasti sú bez elektriny, kúrenia či vody.

"Celá táto raketová kampaň Rusov má zlomiť vôľu Ukrajincov pokračovať v odpore, lebo na bojisku sa im ten konflikt nedarí rozhodnúť, preto útočia na vnútrozemie," vysvetlil generál vo výslužbe Pavel Macko. "Ľudia už nemajú plány, lebo nemá zmysel mať plány. Zajtra na tvoj dom spadne raketa a zomrieš. Môže sa to stať. Títo ľudia, ktorí dnes zomreli, nečakali včera, že dnes už nebudú žiť," povedala Iryna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy