Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Detské nepriestrelné vesty: Žalostný priemysel 21. storočia
Zdielať na

Detské nepriestrelné vesty: Žalostný priemysel 21. storočia

KYJEV / Vo fabrike na Ukrajine vyrábajú nepriestrelné vesty pre deti. Odtiaľ ich distribuujú do oblastí najťažších bojov. Štáb TV JOJ na tomto mieste nakrúcal už minulý rok a teraz tam zašli znova. Detské záchranné komplety pomohli deťom z Vuhledaru a Bachmutu.

Pod paľbou rakiet vyrážajú ľudia hľadať deti do oblastí aktívnych bojov. V pivnici boli ukryté dve deti, navliekli im nepriestrelné vesty a vo chvíli, keď chceli vyjsť von, začalo ostreľovanie.

Maxim Plechov stojí za výrobou týchto nepriestrelných viest pre ukrajinské deti. Vo fabrike, kde sa detské komplety vyrábajú, sa štáb televízie JOJ s ním stretol vlani v novembri. Teraz miesto navštívili znova. "Dostávame každý deň fotografie a videá s našimi vestami, napríklad z evakuácie detí v Bachmute. Vyrobili sme už vyše 500 detských záchranných kompletov, časť sme odovzdali organizácii Biely anjel, ktorá pomáha s evakuáciou detí z bojových oblastí," uviedol Maxim.

Vesty už zachraňujú životy

Minulý rok vyskúšal vestu malý Mark v Ľvove na západe Ukrajiny. Rovnakú vestu si o čosi neskôr už oblieklo dievčatko z opačnej strany krajiny. Tam je však frontová línia a dieťa musia čo najrýchlejšie odtiaľ dostať do bezpečia. "Nepriestrelné vesty vyrábam už 8 rokov, pre civilné obyvateľstvo, pre vojakov, ochrankárov aj pre niektorých politikov. Dnes, v 21. storočí by sme sa mali zaoberať novými technológiami, vynálezmi a možno aj letmi na Mars a nie vyrábať nepriestrelné vesty našim deťom," dodal.

Maxim aj jeho spolupracovníci sa snažia o to, aby boli vesty prístupné pre všetky deti, ktoré ich budú potrebovať. Od vypuknutia ruskej agresie na Ukrajine prišlo o život vyše 400 detí. Maxim reaguje: "Musíme dať deťom možnosť chodiť do školy, učiť sa, hrať sa. Áno, cítim hnev na tých, ktorí túto vojnu rozpútali a dúfam, že sa to už skončí."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy