Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Umelkyňa šokovala snímkami dcérky v uniforme Hitlera
Zdielať na
Zahraničie

Umelkyňa šokovala snímkami dcérky v uniforme Hitlera

Zdroj: haaretz.com

Jej fotografie pobúrili najmä židovskú obec

Putovnú fotografickú výstavu predstavili v Dánsku, Švédsku, Taliansku a Nemecku. Autorka snímok Dánsko-nórska umelkyňa Nina Maria Kleivanová na snímkach zobrazila svoju dcérku Faustinu (ženský variant mena Faust), ktorá má dnes už 11 rokov.

Jej cieľ bol jednoduchý: ukázať, že každý začína život rovnako a každý má pred sebou tú istú možnosť robiť dobro alebo zlo. "Všetci máme v sebe zlo. Aj malé deti sú zlé voči ostatným," uviedla Kleivanová pre izraelský denník Haarec.

"Aj moja dcéra môže dopadnúť tak, že bude vládnuť Dánsku železnou rukou. Táto možnosť je stále tu. Nikdy neviete," dodala. Výstava nemá byť podľa nej provokáciou, ale snahou o reflexiu.

Kleivanová zhotovila niekoľko malých uniforiem a svoju dcérku obliekla ako Josifa Vissarionoviča Stalina, Benita Mussoliniho, Saddáma Husajna, ajatolláha Chomejního, Mao Ce-tunga, Idiho Amina, Augusta Pinocheta a Slobodana Miloševiča. Dievčatku nakreslila aj fúzy, ako mal Hitler.

Bernie Farber z Kanadského židovského kongresu uviedol pre denník The Sun, že existujú aj lepšie cesty na boj proti zlu, ako dať svastiku na dieťa.

Zdielať na

Najčítanejšie správy