Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pri nehode plavidla zahynuli desiatky migrantov
Zdielať na

Pri nehode plavidla zahynuli desiatky migrantov

RÍM / Najmenej 33 migrantov prišlo o život po tom, ako sa ich plavidlo v nedeľu skoro ráno potopilo pri pobreží na juhu Talianska. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Talianska tlačová agentúra ANSA hlási najmenej 30 obetí.

Nešťastie sa stalo v skorých ranných hodinách pri pobreží mesta Crotone v talianskom regióne Kalábria. Na lodi sa nachádzalo viac než 100 osôb, uviedla televízna stanica Rai 1 s odvolaním sa na úrady. Talianska pobrežná stráž už našla približne 30 mŕtvych tiel, píše AP. Záchranári hlásia zatiaľ 50 preživších a pátrajú po ďalších, ich prácu sťažuje nepriaznivé počasie. Podrobnosti o štátnej príslušnosti migrantov či o tom, odkiaľ vyplávali, neboli bezprostredne známe.

Talianske médiá s odvolaním sa na úrady hlásia najmenej 33 mŕtvych. Tento počet sa môže ešte zvýšiť, pretože úrady pokračujú v pátraní po ďalších obetiach i preživších. Každoročne sa množstvo migrantov z pobrežia severnej Afriky pokúša dostať do Európskej únie a smeruje k pobrežiu Malty či Talianska, pripomína DPA. Táto cesta cez Stredozemné more je nebezpečná a ich plavidlá sú často preplnené. Taliansko tento rok podľa údajov tamojšieho ministerstva vnútra prijalo 13 067 migrantov.

Talianskej vláde sa v predchádzajúcich dňoch podarilo v Senáte presadiť nový zákon o záchrane migrantov, pripomína DPA. Lode pomáhajúce migrantom môžu na základe nového zákona naraz vykonať len jednu záchrannú operáciu a následne vyhľadať prístav. Kritici uviedli, že to môže viesť k vyššiemu počtu obetí v oblasti Stredozemného mora, píše agentúra AFP.

"Dnes ráno som počul s ľútosťou o vraku lode na pobreží Kalábrie blízko Crotone. Už bolo nájdených 40 mŕtvych vrátane mnohých detí. Modlím sa za každého z nich, za nezvestných a za ostatných migrantov, ktorí prežili. Ďakujem tým, ktorí im pomáhajú, a tým, ktorí im pomáhajú. Nech Panna Mária pomôže týmto bratom a sestrám," povedal pápež František. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy