Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Opití cestujúci použili vo vlaku záchrannú brzdu. Tvrdili, že žena, s ktorou cestovali, odpadla
Zdielať na

Opití cestujúci použili vo vlaku záchrannú brzdu. Tvrdili, že žena, s ktorou cestovali, odpadla

SLÁDKOVIČOVO/GALANTA / Dvaja podgurážení cestujúci zastavili medzinárodný Euro City vlak Metropolitan použitím záchrannej brzdy. Stalo sa tak pri Sládkovičove, pričom vlak smeroval do Nových Zámkov. Muž, ktorý záchrannú brzdu zatiahol, tvrdil, že žena, s ktorou cestoval, odpadla.

Medzinárodný vlak Praha – Budapešť bol práve pri Sládkovičove, keď náhle z ničoho nič zastal. Za všetkým bol muž, ktorý cestoval so ženou, tej vraj prišlo zle. "Naraz prudko zabrzdil a ja hovorím, toto nie je možné, to niekto zatiahol ručnú brzdu. Spolucestujúci použil záchrannú brzdu a požiadal o privolanie záchrannej služby," povedal cestujúci Pavol Jakabovič. 

Po odstránení použitia záchrannej brzdy vlak smeroval do stanice v Galante a vlakvedúci zavolal pomoc. Dvojicu tam už čakali záchranári. "Po príchode záchranárov s nimi odmietla spolupracovať, policajti situáciu preverili a zasahujúcim záchranárom poskytli asistenciu," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Trnave Zlatica Antalová. Ako dodal hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč, podľa ich informácií obaja cestujúci javili požitie alkoholických nápojov. 

Muž so ženou týmto spôsobili meškanie vlaku a cestujúcich to prekvapilo, ale aj nahnevalo. Záchranná brzda slúži na iné situácie. Cestujúci by sa v takýchto prípadoch mali obrátiť na personál a nie zatiahnuť rýchlo brzdu. Sprievodcovia sú na takéto situácie vyškolení a majú aj kurz prvej pomoci. "Tam chodí stále sprievodca a je tlačidlo a môže zavolať sprievodcu," dodal Jakabovič. 

Môže sa totiž stať, že vlak zastavíte na mieste, kde sa len tak rýchlo záchranná služba nedostane, napríklad v tuneli. Personál to dokáže riešiť oveľa rýchlejšie. "A so záchranármi stanoviť najvýhodnejšie miesto, kde môžu po cestujúceho doraziť," uzavrel Kováč. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy