Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Čerpacie stanice zavádzajú opatrenia proti krádežiam. Prípady s rovnakým autom sa opakujú
Zdielať na

Čerpacie stanice zavádzajú opatrenia proti krádežiam. Prípady s rovnakým autom sa opakujú

BRATISLAVA / Na čerpacích staniciach zavádzajú rôzne opatrenia proti krádežiam pohonných hmôt. Oproti minulému roku totiž nastal ich enormný nárast. Niektoré prípady s rovnakým autom sa pravidelne opakujú.

Tmavé audi s polepom na prednej kapote je na čerpacích staniciach dobré známe. Vodič po natankovaní odchádza bez zaplatenia. "S daným autom sme zaevidovali šesť prípadov krádeží pohonných hmôt. Po nahlásení udalosti na políciu bolo zistené, že EČV na vozidle páchateľa bolo odcudzené z iného vozidla," uviedol hovorca spoločnosti Slovnaft Anton Molnár. 

Šesť prípadov nie je všetko. Vodič natankoval tmavomodré audi s tmavým polepom na prednej kapote a následne odišiel bez zaplatenia aj u iných predajcov. Zrejme na oklamanie obsluhy si v jednom prípade nalepil na prednú kapotu znak Oplu. Pri krádežiach boli na aute namontované rôzne evidenčné čísla, dokonca aj z iných štátov. Niektoré z nich neboli ani v pátraní. "Evidenčné čísla, s ktorými bol spáchaný priestupok, nie sú automaticky vkladané do pátrania," povedala hovorkyňa Prezídia policajného zboru Denisa Bárdyová. 

No podľa právnika nezaplatenie za benzín nemusí byť len priestupkom. "Ak je spôsobená škoda vyššia ako 266 eur, pôjde o trestný čin krádeže, takémuto páchateľovi hrozí trest až dva roky," vysvetlil právnik Milan Ficek. Ak bol páchateľ za menej ako 12 mesiacov už za takýto priestupok riešený, tak potom môže vo väzení skončiť aj za menšiu škodu. 

Predajcovia paliva zavádzajú opatrenia na zabránenie takýmto krádežiam. "V roku 2022 ich počet stúpol o 100 %, teda na dvojnásobok oproti roku 2021," spomenul Molnár. Ako vo svojom stanovisko uviedla spoločnosť OMV, v budúcnosti plánujú zaviesť platobný systém priamo na stojanoch, ako aj predautorizáciu platby pred tankovaním. "Spoločnosť SLOVNAFT, a.s. prijala niekoľko konkrétnych opatrení na zabránenie krádeží pohonných hmôt, ktoré by mali vykonávať zamestnanci partnera prevádzkujúceho čerpaciu stanicu," dodal Molnár. Ide napríklad o všímanie si správania sa a oblečenia vodiča, či si nemaskuje tvár šiltovkou, šálom alebo golierom. Podozrivé je, ak má vodič znečistené EČV alebo ho nemá, prípadne má počas tankovania naštartované auto či otvorené dvere.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy