Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dobrovoľní hasiči z Ružinova disponujú termomaskami s kamerami. Nemajú ich ani profesionáli
Zdielať na

Dobrovoľní hasiči z Ružinova disponujú termomaskami s kamerami. Nemajú ich ani profesionáli

BRATISLAVA / Dobrovoľní hasiči z bratislavskej mestskej časti Ružinov používajú pri zásahu v zadymených priestoroch termomasky s kamerami, ktoré sú súčasťou dýchacieho prístroja. Vďaka tomu majú obidve ruky voľné a pritom vidia aj v zadymených priestoroch, kde je zdroj tepla či obrysy osôb. Ich vysoká cena je pravdepodobne prekážkou, že zatiaľ nie sú veľmi rozšírené.

Dobrovoľní hasiči do 10 minút po oznámení udalosti musia vyraziť z hasičskej zbrojnice. Ide o hasičov z Ružinova, ktorí sú zaradení do kategórie A1, čo znamená čas výjazdu do 10 minút napriek tomu, že všetci niekde pracujú. "Ročne máme 100 výjazdov. Sú to požiare, technické pomoci," uviedol dobrovoľný hasič z Ružinova Gabriel Bucha. 

Dobrovoľní hasiči v Ružinove ako jedni z mála na Slovensku majú termokamery zabudované v maske k dýchaciemu prístroju. "Tu je kamera, ktorá mi to sníma, a tu spredu mám displej, ktorý mi to premieta priamo takto, aby som videl, kde je zdroj tepla," dodal Bucha. Keď vedia, že idú hasiť požiar, nestrácajú čas a už počas jazdy si dávajú masku. "Družstvo vzadu si nasadzuje dýchací prístroj a nasadzuje si masku a popritom si vie zapnúť aj kameru," ozrejmil Bucha. 

Hasič vidí cez termokameru. Keď zamieri kamerou na plameň, začne narastať teplota. Vidí to aj v zadymených priestoroch. "V priestore s veľmi zlou viditeľnosťou rozoznáme buď obrysy ľudí, alebo siluety priestoru, v ktorom sa nachádza," opísal Bucha. Bežne hasiči pri svojej práci používajú kameru, ktorá im zaberá jednu ruku. "S tým prvým vozidlom, čo prídeme, vieme poskytnúť hneď tri kamery. Jedna tá ručná a dve v maskách," dodal ďalší hasič Miloš Vorčák. 

Keďže tieto kamery sú dosť drahé, nie sú také rozšírené ako tie ručné. "Cena sa pohybuje vyše tritisíc eur za komplet. Pokiaľ viem, ani profesionálni hasiči nedisponujú s takýmito maskami," uzavrel Vorčák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy