Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
TV JOJ na Ukrajine: Dobrovoľníci riskujú svoj vlastný život, napriek tomu sú odhodlaní pomáhať
Zdielať na

TV JOJ na Ukrajine: Dobrovoľníci riskujú svoj vlastný život, napriek tomu sú odhodlaní pomáhať

UKRAJINA / Na Ukrajinu odišli dobrovoľne pomáhať priamo na frontovú líniu. Ich odhodlanie pomôcť tam, kde humanitárne organizácie z bezpečnostných dôvodov vôbec nie sú, ich vystavuje extrémnemu ohrozeniu vlastného života. Aj tak tam idú bez akéhokoľvek krytia na vlastnú päsť. Hovoríme o dobrovoľníkoch, ktorí priamo v bojových zónach svojpomocne evakuujú ľudí, nosia im jedlo či ošatenie. Aj samotným vojakom. Niektorí z nich prišli o život.

Chris Perry a and Endriu Bakšov. Začiatkom januára tohto roka sa vybrali spolu v dodávke do mesta Soledar pri Bachmute z ktorého sa nevrátili. Chceli vyviesť posledných civilistov z mesta, ktoré práve dobíjali Rusi. O pár dní vydalo tlačové oddelenie ruskej žodnierskej skupiny wágnerovci vyhlásenie, že ich prieskumné skupiny našli dve telá a doklady dvoch britských dobrovoľníkov. Bol to Chris a Endriu. Ich ostatky neskôr odovzdali ukrajinskej strane pri výmene vojnových zajatcov.

​ Nie sú však jediní, ktorí prišli o život pri dobrovoľníckej misii na Ukrajine. Sú ďalší o ktorých sa médiá nedozvedeli a navždy ostanú len v spomienkach ich najbližších. Mnohí naopak majú šťastie a pomáhajú ďalej.

Tak ako Slovák Ivan Koribanič. Jazdí pravidelne na Donbas. Do Bachmutu vozí jedlo, oblečenie a lieky. Naposledy ho takmer zasiahli mínometné granáty a rakety. "V času dopadu rakety som stál vo dverách a mňa predtým nemalo, čo chrániť. Skončil som v nemocnici s opuchom mozgu," povedal. 

Ivan tvrdí, že útok na miesto, kde práve rozdávali pomoc bol cielený práve na dobrovoľníkov a civilistov. Zranenia od tlakovej vlny našťastie neboli vážne. Podľa špecialistu na výbušniny sú civilisti aj samotní dobrovoľníci v oblastiach bojov v ohrození života rôznou muníciou, ktorú používajú Rusi aj brániaci sa Ukrajinci.

​Dobrovoľníci ako Ivan vedia, že riskujú. Aj to, že pred dopadajúcimi granátmi a raketami sa účinne brániť dá len ťažko. "Pri niektorých typoch ani nepočuť, že sa k vám niečo blíži. Najskôr vidieť výbuch a až potom ho počuť," uviedol špecialista na výbušniny Ján Appel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy