Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obnovujú mokrade: Na ich oživenie vyhlásili zbierku
Zdielať na

Obnovujú mokrade: Na ich oživenie vyhlásili zbierku

JUŽNÉ SLOVENSKO / Niekedy boli mokrade od seba vzdialené len stovky metrov, dnes sú to desiatky kilometrov. Až nezvratné klimatické zmeny spôsobili nastavenie poľnohospodárskej politiky tak, aby sa človekom vysušené močiare mohli obnovovať. Ochranári začali s ich oživovaním a na obnovu mokrade pri Veľkom Mederi dokonca vyhlásili zbierku.

"Nachádzame sa už momentálne v mokradi, je to miesto, ktoré bolo kedysi súčasťou čilizských močiarov, tento úsek tejto mokrade sa nikdy nedostal do chráneného územia, bolo to kedysi kukuričné pole," povedala enviromentalistka Andrea Froncová. 

Plán zo 60-tych rokov, vyhlásiť močiare pri Čilizskej Radvani za prírodnú rezerváciu, nevyšiel. Lokalitu po ničivej povodni preťal odvodňovací kanál. Mokraď vysušili a zmenili na polia. Teraz vďaka ochranárom opäť ožíva.

"Priviedli sme sem vodu naspäť, rozširujú sa tu tie pôvodné druhy, pálky, trstiny a ostríc, takže sa to pomaličky mení na pôvodný stav biotopu," uviedol ochranár Peter Lupovský. Mokrade tu boli kedysi vzdialené od seba stovky metrov. Miesta vedeli so sebou komunikovať, ako aj živočíchy – hmyz, vtáctvo či vzácny hraboš severný panónsky, a vymieňať si genetický materiál.

"Najbližšia takáto podobne veľká mokraď je vzdialená odtiaľto 38 km. Je to fakt prínosné mať pri svojom poli mokraď a môcť mať tú mikroklímu lepšiu a lepšiu úrodu," povedala Froncová. Ochranári 42 hektárovú súvislú plochu medzi obrábanými poľami najprv prenajímali, teraz ju kúpili, časť peňazí vyplatili, na zvyšok vyhlásili zbierku. "Na záchranu tejto mokrade potrebujeme vyzbierať až 100-tisíc eur," uviedla Froncová. 

Je normálne, že pôda je plná vody práve preto, že táto oblasť je len trochu nižšie ako poľnohospodárska pôda. Keď je tu tej vody naozaj dostatok, určite tu neprejdete ani v gumákoch, ale my tú hladinu vieme regulovať. Vďaka stavidlám na odvodňovacom kanáli vždy pustia len toľko vody, aby mokraď zostala mokraďou. "Tam, kam dosiahneme našou činnosťou, tam sa snažíme revitalizovať tie mokrade, privádzať do nich viac vody," dodal Lupovský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy