Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bol to rok bolesti, smútku, viery a jednoty. Lídri oboch krajín povedali svoje
Zdielať na

Bol to rok bolesti, smútku, viery a jednoty. Lídri oboch krajín povedali svoje

UKRAJINA / Presne pred rokom ruský prezident Vladimir Putin spustil ruskú inváziu na Ukrajinu. Podľa jeho slov bolo dôvodom chrániť rusky hovoriacich obyvateľov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ešte predtým odkázal Rusom, že ak k tomu príde, budú sa pozerať do ich tváre, nie na ich chrbty.

Dnes je to presne 365 dní, odkedy dal ruský prezident Vladimir Putin pokyn k invázii na Ukrajinu. Ukrajinskému národu, ale aj všetkým vo svete sa dnes ráno prihovoril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Minulý rok v tento istý deň okolo siedmej ráno som vás oslovil s krátkym príhovorom trvajúcim iba 67 sekúnd. V ňom boli povedané dve aj vtedy, aj teraz najpodstatnejšie veci: to, že Rusko začalo proti nám celoplošnú inváziu, a aj to, že sme silní a pripravení na všetko, a že zvíťazíme. Lebo my sme Ukrajina. Tak sa začal 24. február 2022, najdlhší deň nášho života, najťažší deň našej novej histórie." Jeho prejav mal 14 minút a sumarizoval, ako sa životy miliónov ľudí 24. februára 2022 zmenili.

Prejav zaznel aj od Vladimira Putina

V predvečer výročia mal prejav aj Vladimir Putin. Rusko bude podľa neho venovať zvýšenú pozornosť posilneniu svojich jadrových síl. Do bojovej pohotovosti prevedie novú medzikontinentálnu balistickú raketu Sarmat, bude pokračovať vo výrobe hypersonických striel Kinžal a v nasledujúcich rokoch tiež pridá do svojej flotily nové jadrové ponorky.

Rok od invázie na Ukrajinu Putin naznačil, že je pripravený rozbiť celú architektúru kontroly jadrových zbraní vrátane moratória na jadrové testy. To všetko dovtedy, kým Západ ukončí podporu Ukrajiny. A práve Západ po celom svete na výročie neoprávneného vzniku ruských vojsk na Ukrajinu vyjadril podporu krajine, ktorá už rok dokáže brániť svoju vlasť.

Aktuálne najťažšie boje sú na východe a juhu Ukrajiny. Podľa Zelenského sa nemienia vzdať a budú pokračovať v boji za slobodu. "Bol to rok bolesti, smútku, viery a jednoty. A zostali sme v tomto roku nezlomní. Vieme, že rok 2023 bude rokom nášho víťazstva" dodal Zelenskyj vo svojom odkaze.

Na Ukrajine sa aktuálne nachádza naša reportérka Katarína Kleknerová. Ako vyzerá situácia na Ukrajine v súčasnosti sa dozviete v živom vstupe:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy