Polojasno
21°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Žena odmietla cisársky rez a porodila doma. Dieťa neskôr zomrelo
Zdielať na

Žena odmietla cisársky rez a porodila doma. Dieťa neskôr zomrelo

Zdroj: noviny.sk

JIČÍN / Polícia obvinila 27-ročnú ženu z Jičínska z usmrtenia z nedbanlivosti. V nemocnici odmietla pôrod cisárskym rezom, odišla s manželom na reverz domov, kde na druhý deň ráno porodila. Novorodenec bol v ten istý deň vo vážnom stave letecky transportovaný do nemocnice, kde aj napriek všetkej starostlivosti lekárov neskôr zomrel. O prípade z minulého mája dnes na webe informovala polícia.

 Zo znaleckého posudku vyplynulo, že novorodenec zomrel na následky dusenia pri pôrode. "V pondelok 2. mája roku 2022 po odtečení plodovej vody sa žena so svojím o 16 rokov starším manželom mali vydať do 150 kilometrov vzdialenej nemocnice, kde jej po vyšetrení malo byť lekárom oznámené, že pôrod nemožno vykonať prirodzenou cestou, a preto je nutné vykonať pôrod cisárskym rezom," uviedla policajná hovorkyňa Eliška Pospíšilová.

Žena podľa polície aj napriek opakovaným odporúčaniam a poučeniam o možných komplikáciách a následkoch vedúcich až k úmrtiu plodu plynúcich z prirodzeného pôrodu podpísala negatívny reverz a prisľúbila okamžitý prejazd do spádovej nemocnice, kde sa cisárskemu rezu podrobí.

"Do nemocnice však nedorazila a nasledujúci deň v skorých ranných hodinách v mieste svojho bydliska porodila. Novorodenec bol krátko pred 8:00 rannou vo vážnom stave letecky transportovaný do Fakultnej nemocnice Hradec Králové, kde aj napriek všetkej starostlivosti lekárov 5. júna 2022 zraneniam podľahol," uviedla Pospíšilová. V prípade právoplatného rozsudku hrozí obvinenej žene až tri roky väzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy