Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
351. deň na Ukrajine: Zelenskyj v Bruseli zdôraznil spoločný boj a žiadal ďalšiu podporu
Zdielať na

351. deň na Ukrajine: Zelenskyj v Bruseli zdôraznil spoločný boj a žiadal ďalšiu podporu

KYJEV / Ruské sily podľa ukrajinských predstaviteľov stupňujú útoky na východe Ukrajiny, v Doneckej a Luhanskej oblasti. Zatiaľ však nedosiahli žiadny významnejší úspech. Rovnako neúspešné sú aj útoky na mesto Vuhledar. Ruská armáda v nich pokračuje napriek obrovským stratám. Veľkému tlaku čelia Ukrajinci aj v meste Bachmut, ktoré sa ruskí vojaci so zvyškami Wagnerovcov snažia dobyť za každú cenu. Tí postupujú ďalej, no len veľmi pomaly a za cenu veľkých obetí.

Ukrajinský generálny štáb hlási za uplynulý deň odrazenie ruských útokov pri 19 obciach v Luhanskej, Doneckej a Záporožskej oblasti na východe krajiny. Invázne sily sa snažia plne ovládnuť Doneckú a Luhanskú oblasť a naďalej sústredia svoje úsilie na vedenie útočných akcií v smeroch na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Novopavlivku. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej poslednej analýze napísal, že ruská armáda znovu získala iniciatívu a začala ďalšiu veľkú ofenzívu v Luhanskej oblasti.

​Podľa ukrajinského generálneho štábu ruská invázna armáda sústredí svoje úsilie na útoky pri Kreminne v Luhanskej oblasti a ďalej potom pri Bachmute, Avdijivke, Opytne, Marjinky a Vuhledare v Doneckej oblasti. "Aktívne využíva taktické armádne letectvo na údery na pozície našich jednotiek," píše ukrajinský generálny štáb.

Ten okrem iného ďalej uvádza, že ukrajinskí obrancovia odrazili ruské útoky pri dvoch obciach v Luhanskej oblasti, pri 16 obciach (vrátane Bachmutu) v Doneckej oblasti a jednej obci v Záporožskej oblasti. Podobné informácie jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne v podmienkach vojny nezávisle overiť.

Zelenskyj v Európskom parlamente: Ukrajina bojuje s najviac protieurópskym režimom moderného sveta

Ukrajina bojuje s najviac protieurópskym režimom moderného sveta a svojím nasadením bráni aj európske hodnoty, upozornil dnes v Európskom parlamente (EP) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prezident krajiny, ktorá sa už skoro rok bráni ozbrojenej agresii susedného Ruska, vystúpením pred europoslancami začal svoju dnešnú návštevu Bruselu. 

Zelenskyj, ktorý je tieto dni iba na svojej druhej zahraničnej ceste od začiatku ruskej invázie, pred europoslancami hovoril o európskych a ukrajinských hodnotách, proti ktorým podľa neho Rusko vedie totálnu vojnu. Využíva na to podľa neho aj milióny Rusov, ktorých život nemá pre Moskvu žiadnu cenu; len ako telá, ktoré sú schopné chopiť so zbraňou. Rusko podľa neho tiež ťaží z rozsiahlych rezerv zbraní ešte zo sovietskych čias aj pomôcť v podobe dodávok od diktátorských režimov ako je Irán.

Pri svojich vystúpeniach a rokovaniach v Londýne a Paríži, teda predchádzajúcich zastávkach terajšej európskej cesty, Zelenskyj opakovane na spojencov apeloval ohľadom dodávok moderných zbrojných systémov, vrátane lietadiel. Dnes v europarlamente tak neurobil.

Šéfka EP Roberta Metsolaová v krátkom prejave, ktorým ukrajinského prezidenta privítala, krajiny únie vyzvala, aby rýchlo zvážili dodávky systémov dlhého doletu i stíhačiek, ktoré Ukrajina potrebuje. Prezidenta tiež ubezpečila o tom, že budúcnosť Ukrajiny je v Európskej únii.

To si myslí aj Zelenskyj, podľa ktorého sa Ukrajina členom EÚ stane, až zvíťazí vo vojne s Ruskom. "Ďakujem, že sa bránime spoločne," uviedol tiež vo svojom prejave. Už pri svojom príchode do sály sa od europoslancov Zelenskyj dočkal dlhšieho potlesku v stoji. Niektorí si ho pri tejto príležitosti nakrúcali na mobilné telefóny, ďalší zase dnes prišli s doplnkami v ukrajinských vlajkách.

Medvedev: Rusko zvýši produkciu tankov

Bývalý ruský prezident a súčasný podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev vo štvrtok povedal, že Moskva zvýši výrobu tankov v reakcii na dodávky zbraní, ktoré Ukrajine poskytujú západné krajiny. Vyjadril sa tak počas návštevy továrne na výrobu tankov v sibírskom meste Omsk. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a stanice CNN.

"Vieme, že náš protivník v zahraničí žobre o lietadlá, rakety, tanky. Ako by sme mali reagovať? Je jasné, že v tomto prípade je pre nás prirodzené zvýšiť výrobu rôznych druhov zbraní a vojenskej techniky vrátane moderných tankov," hovorí Medvedev vo viedozázname zverejnenom na jeho účte na platforme Telegram. "Hovoríme o výrobe a modernizácii tisícok tankov," dodáva.

Ako podotýka CNN, niektorí experti spochybňujú schopnosť Ruska doplniť svoje zmenšujúce sa stavy určitých druhov vojenskej techniky. Odvolávajú sa na dosah západných sankcií, ktoré podľa nich ochromili schopnosť ruského zbrojárskeho priemyslu obstarávať si určité komponenty.


Zelenskyj oficiálne požiadal Hegera o dodanie stíhačiek MiG-29

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok počas osobného stretnutia so slovenským premiérom Eduardom Hegerom na summite EÚ v Bruseli oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na účely obrany pred ruskou agresiou. Predseda vlády SR mu odpovedal, Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo, informuje spravodajca TASR v Bruseli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy