Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
350. deň na Ukrajine: Zelenskyj prvýkrát od začiatku ruskej invázie navštívil Veľkú Britániu
Zdielať na

350. deň na Ukrajine: Zelenskyj prvýkrát od začiatku ruskej invázie navštívil Veľkú Britániu

KYJEV / Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu, 8. februára, druhýkrát od začiatku ruskej invázie opustil územie svojej krajiny. Predpoludním dorazil na vopred neohlásenú návštevu do Veľkej Británie. Podvečer pokračoval v ceste do Paríža na rokovanie s francúzskym prezidentom Macronom a nemeckým kancelárom Scholzom v Elyzejskom paláci. Vo štvrtok, 8. februára, sa Zelenskyj zúčastní mimoriadneho samitu Európskej únie v Bruseli.

Zelenskyj prišiel do Británie, aby osobne poďakoval Britom za pomoc

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v stredu, 7. februára, do Británie, aby "osobne poďakoval" britskému ľudu za pomoc. "Spojené kráľovstvo bolo jednou z prvých krajín, ktoré prišli Ukrajine na pomoc. Dnes som v Londýne, aby som osobne poďakoval britskému ľudu za podporu a premiérovi Rishimu Sunakovi za jeho líderstvo," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram. Zelenskyj pristál na londýnskom letisku Stansted, kde ho privítal Sunak. Následne spoločne zamierili do sídla britského premiéra na Downing Street, kde budú rokovať.

Volodymyr Zelenskyj osobne vystúpil pred členmi oboch komôr britského parlamentu a vyhlásil, že zlo prehralo v rôznych konfliktoch v histórii ľudstva a sloboda zvíťazí aj tentoraz. Zároveň Britániu požiadal o dodanie stíhačiek, ktoré budú pre Ukrajinu "krídlami slobody". Predsedovi Dolnej snemovne Lindsaymu Hoyleovi pri tejto príležitosti odovzdal helmu vojenského pilota s nápisom: "Máme slobodu, dajte nám krídla, aby sme ju chránili". Naplánovanú mal aj schôdzku s britským kráľom Karolom III. Spojené kráľovstvo poslalo Ukrajine od začiatku invázie vojenskú pomoc za viac ako dve miliardy libier, Londýn je tak jedným z najväčších podporovateľov Kyjeva. 

Scholz si je istý, že Putin svoje stanovené ciele na Ukrajine nedosiahne

Po takmer roku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu je isté, že Moskva tam nedosiahne svoje ciele, uviedol v stredu nemecký kancelár Olaf Scholz v prejave v Spolkovom sneme (Bundestagu). "(Prezident Vladimir) Putin nedosiahne svoje ciele – ani na bojisku a ani prostredníctvom nadiktovaného mieru. Aspoň toľko je isté po roku vojny," povedal Scholz. Zároveň uistil Ukrajinu, že jej budúcnosť je v Európskej únii. "Ukrajina patrí do Európy, jej budúcnosť je v Európskej únii. A tento sľub platí," uviedol pred summitom lídrov EÚ v Bruseli. Scholz v prejave kritizoval súťaž medzi niektorými krajinami, založenú na tom, kto môže Ukrajine dodať lepšie zbrane. Podľa neho to poškodzuje jednotu medzi spojencami. "Túto súdržnosť zachovávame a posilňujeme tým, že rozhodnutia najskôr dôverne pripravíme – a až potom ich oznámime," povedal s odkazom na spoluprácu s americkým prezidentom Joeom Bidenom pri rozhodnutí o poskytnutí tankov pre Kyjev.

Zelenskyj bude na summite EÚ žiadať o zbrane

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce vo štvrtok požiadať lídrov členských krajín Európskej únie na summite v Bruseli o viac zbraní a tiež o podporu čo najrýchlejšieho vstupu Ukrajiny do EÚ. Agentúre Reuters to v stredu povedal nemenovaný predstaviteľ ukrajinskej vlády. "Môj prezident vycestoval preto, aby dosiahol výsledky," povedal ukrajinský predstaviteľ. "Hlavným výsledkom budú zbrane. Potrebujeme podporu Európskej rady, aby došlo k zrýchleniu dodávok zbraní pre Ukrajinu," dodal ukrajinský predstaviteľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy