Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
TV JOJ v Turecku: Utiekli pred vojnou zo Sýrie do Turecka a tam našli smrť
Zdielať na

TV JOJ v Turecku: Utiekli pred vojnou zo Sýrie do Turecka a tam našli smrť

ANKARA / V Turecku je aj reportér Rasťo Striško. Dostal sa do mesta Iskenderun na brehu Stredozemného mora. Je to významný prístav, ktorý zemetrasenie vážne poškodilo. Jedným z následkov bol aj veľký požiar na prekladisku lodných kontajnerov.

Iskenderun pripomína frontové línie po útoku rakiet. Už 72 hodín tureckí hasiči nedokážu zničiť požiar tankera v tomto prístavnom meste. Dym dokonale dopĺňa obraz katastrofy zemetrasenia.

V tureckom meste Iskenderun stále prebiehajú záchranné akcie na vyslobodzovanie ľudí, ktorí sa nachádzajú v troskách zničených budov. Úspešnosť nájdenia ďalších ľudí je každým dňom nižšia. Ťažké bagre odhrabávajú trosky, pod ktorými sú stále zavalení ľudia. 

Pohľad na zničené budovy je žalostný. Človek vidí v sutinách detské hračky a osobné veci obetí. Aj obyvatelia meste situáciu znášajú veľmi ťažko. Obyvateľ povedal, že pod troskami sú jeho kamaráti a susedia, aj dve deti. Už nedúfa, že žijú. 

Mŕtve telá zakryté do kobercov a paplónov ležia pred zrúteným domom. "Všetko sú to naši priatelia," hovorí mladý chlapec a vymenuje ich mená. "Utiekli sme pred vojnou zo Sýrie do Turecka a tu našli smrť," dodáva. V tomto meste spolu žili desať rokov. 

Najčítanejšie správy