Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Podpaľači rómskeho domu počkajú na súd asi vo väzbe
Zdielať na
Zahraničie

Podpaľači rómskeho domu počkajú na súd asi vo väzbe

Zdroj: TV JOJ

Súd dnes posudzoval návrh žalobcu na predĺženie väzby obžalovaných, ktorí vlani v apríli zaútočili zápalnými fľašami na dom rómskej rodiny

Očakáva sa, že v tejto ostro sledovanej kauze súd väzbu predĺžil. Predpokladá to aj prokurátorka Brigita Bilíková. „Podľa môjho názoru dôvody pre väzbu naďalej trvajú,“ uviedla pred súdnou sieňou.

Rokovanie súdu v Ostrave prebiehalo za mimoriadnych bezpečnostných opatrení. Mladíkov z väzby do súdnej siene eskortovala špeciálna zásahová jednotka väzenskej služby.

Súdne pojednávanie, v ktorom mladým českým extrémistom hrozia výnimočné tresty od 12 do 15 rokov, ale aj 25 rokov či doživotie, sa má začať v apríli. Mladí českí neonacisti sa už pred osudným útokom na dom vo Vítkove dostali do konfliktu so zákonom. Súd im môže okrem trestu odňatia slobody uložiť aj povinnosť nahradiť spôsobenú škodu a náklady na liečbu popálenej Natálky. Tá pri útoku zápalnými fľašami utrpela popáleniny na 80 percentách tela a jej niekoľkomesačný pobyt v nemocnici a séria operácií už stáli v prepočte viac ako 200.000 eur.

Vyšetrovací spis kauzy Vítkov má vyše 3000 strán a obsahuje aj závery vyšetrovacieho experimentu, ktorý podľa kriminalistu Alexa Michálka potvrdil, že rómska rodina nemala šancu vykĺznuť z útoku bez zranení.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy