Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
348. deň na Ukrajine: Podľa Ukrajiny by Rusko mohlo na výročie invázie vykonať symbolický útok
Zdielať na

348. deň na Ukrajine: Podľa Ukrajiny by Rusko mohlo na výročie invázie vykonať symbolický útok

KYJEV / K výmene ukrajinského ministra obrany tak skoro nepríde. Ukrajinské zdroje hovorili o tom, že Oleksija Reznikova má nahradiť šéf vojenskej rozviedky Kyryl Budanov. Vedúci poslancov vládnej strany ale uviedol, že tento týždeň sa na ministerstve obrany nebudú konať žiadne personálne zmeny. Ukrajinské jednotky v pondeok, 6. februára, odrazili útoky pri 14-tich obciach v Doneckej oblasti. Generálny štáb informoval o tom, ako ruské jednotky a Vagnerova skupina pri Bachmute takmer vôbec nespolupracujú. Moskva oznámila dobytie obce Mykolajivka. Tieto tvrdenia sa ale nedajú nezávisle overiť.

Rusko by mohlo na výročie invázie vykonať symbolický útok

Pred výročím invázie Ruska na Ukrajinu sa objavuje čoraz viac správ a náznakov, že by Moskva mohla v tomto termíne uskutočniť "symbolický útok". Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko sa podľa Zelenského chce pomstiť za vlaňajšie porážky. "Zaznamenávame, že sa tlak zvýšil na rôznych frontových líniách a tiež v informačnej sfére," povedal ukrajinský líder. Moskva vojensky napadla Ukrajinu 24. februára minulého roka. V súčasnosti je situácia mimoriadne ťažká v Doneckej oblasti na východe krajiny, priblížil Zelenskyj. "No bez ohľadu na to, aké ťažké to je a aký je veľký tlak, musíme prežiť. Pripravujeme rozhodnutia a rokovania, ktoré by mali posilniť našich vojakov, poskytnúť Ukrajine väčšiu medzinárodnú podporu a ďalšie zbrane," zdôraznil s tým, že Ukrajina musí využiť každý deň na posilnenie svojej obrany i medzinárodnej pozície.

Očakávané sú zmeny vo vláde vrátane výmeny ministra obrany. Predseda poslaneckého klubu vládnej strany Sluha národa Davyd Arachamija informoval, že ministra obrany Olexija Reznikova nahradí vo funkcii šéf vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov. Reznikov by podľa neho mal prevziať vedenie ministerstva strategického priemyslu. Ministrom obrany je od novembra 2021 a patrí k najznámejším predstaviteľom Kyjeva, ktorí pomohli krajine zabezpečiť si západné zbrane. Jeho rezort ale sužujú obvinenia z korupcie a plytvania peniazmi. Časový harmonogram zmeny nie je známy. Sám Reznikov po správach o svojom odvolaní popoludní povedal, že z funkcie odíde až vtedy, ak ho o to požiada prezident Zelenskyj.

Poľsko buduje najsilnejšiu armádu v Európe

"Poľsko buduje najsilnejšiu armádu v Európe," vyhlásil minister obrany Mariusz Blaszczak. Poľsko plánuje podľa Blaszczaka zvýšiť počet vojakov v armáde na najmenej 300-tisíc a bude ich podporovať územná obrana zložená z 50-tisíc ľudí. Armáda bude vybavená modernými bojovými systémami a zbraňami vrátane 366 amerických tankov Abrams a tisíc juhokórejských tankov K2. "Bude to najsilnejšia pozemná sila v Európe. Dobre riadená a vybavená modernými zbraňami, aktívna sila NATO, ktorá bude spolupracovať so silnými americkými jednotkami nasadenými v Poľsku," uviedol Blaszczak.

Podľa poľského ministra obrany armádu v súčasnosti tvorí približne 164-tisíc vojakov, pričom vlani ju posilnilo rekordných 13 745 ľudí. Je to najviac od zrušenia brannej povinnosti v roku 2008. Minister dodal, že v dôsledku vojny Ruska na Ukrajine Poľsko musí zmodernizovať svoju obranu. Ak Rusko na Ukrajine uspeje, tak sa pravdepodobne bude snažiť napadnúť iné krajiny. Poľská armáda preto musí byť schopná "odstrašiť každého potencionálneho agresora, aby ani kúsok poľskej zeme nebol okupovaný. Ak nebudeme schopní sa brániť, nik nám nepríde vo veľkom na pomoc," uviedol Blaszczak.

Poľská armáda v rámci vojenského cvičenia umiestnila do Varšavy systémy Patriot

Poľská armáda v rámci vojenského cvičenia umiestnila do Varšavy batérie systému protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. Uviedlo to poľské ministerstvo obrany. Na letisku vo varšavskej časti Bemowo boli spozorované najmenej tri odpaľovacie zariadenia rakiet zem-vzduch. Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak na sociálnej sieti napísal, že presun batérií systému Patriot z leteckej základne v Sochaczewe do Varšavy je "dôležitým prvkom výcviku" 3. varšavskej brigády protivzdušnej obrany.

Poľsko sa rozhodlo modernizovať svoju armádu pre bezpečnostné obavy, ktoré vzrástli vlani po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Zbrane za miliardy dolárov nakúpila Varšava v uplynulom období od USA a Južnej Kórey. Poľsko dostalo batérie systému Patriot aj od Nemecka na posilnenie obrany na východných hraniciach po tom, ako vlani v novembri zasiahla zatúlaná raketa poľskú obec Przewodów a zabila dvoch ľudí.

Nórsko vypracovalo päťročný plán pomoci Ukrajine v objeme 7,27 miliardy eur

Nórska vláda vypracovala päťročný plán pomoci Ukrajine v celkovej hodnote 75 miliárd nórskych korún (7,27 miliardy eur). Plán počíta aj s pomocou pre iné štáty, najmä z takzvaného globálneho juhu, ktoré zasiahla vojna na Ukrajine. "Navrhujeme, aby Nórsko poskytlo Ukrajine záväzný a trvalý príspevok," informoval premiér Jonas Gahr Störe. "Navrhujeme, aby sa Ukrajine poskytlo 15 miliárd nórskych korún ročne počas piatich rokov, teda spolu 75 miliárd korún," dodal po tom, ako opozičným lídrom predstavil podrobnosti plánu. Očakáva sa, že balík sa bude týkať humanitárnej a vojenskej pomoci Ukrajine a na tento rok bude rozdelený rovným dielom.

Störe povedal, že ide o najväčší program pomoci v histórii Nórska pre inú krajinu. Uviedol tiež, že financie budú rozdelené podľa priorít stanovených ukrajinskou vládou, ale nie nevyhnutne presunuté na štátne inštitúcie, aby sa predišlo hrozbe korupcie. Tranže na humanitárne potreby tak môžu ísť priamo organizáciám pôsobiacim v tejto oblasti. Konečnú výšku balíka pomoci môže ešte zmeniť parlament, v ktorom stredoľavá vláda nemá väčšinu a pri schvaľovaní zákonov sa spolieha na podporu ostatných strán. Hlavná opozičná strana v parlamente, konzervatívci, ale už medzičasom oznámila, že projekt podporí. Premiér Störe tiež navrhol zvýšenie pomoci o päť miliárd nórskych korún pre krajiny globálneho juhu, ktoré sú najviac postihnuté vojnou na Ukrajine, a to najmä z dôvodu rastúcich cien potravín a komodít.

Ruský patriarcha Kirill pôsobil vo Švajčiarsku ako agent KGB

Najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill, ktorý je v súčasnosti silným podporovateľom ruského prezidenta Vladimira Putina a verejne podporil i ruskú inváziu na Ukrajinu, pracoval pre sovietsku rozviedku v 70. rokoch minulého storočia, keď žil vo Švajčiarsku. S odvolaním sa na odtajnené dokumenty o tom informovali švajčiarske médiá. Spis švajčiarskej polície podľa týždenníkov SonntagsZeitung a Le Matin Dimanche potvrdzuje, že Kirill pracoval pre KGB. Oba týždenníky uviedli, že mali k tomuto spisu prístup vo švajčiarskych národných archívoch. Kirill žil v švajčiarskom meste Ženeva začiatkom 70. rokov a oficiálne tam pôsobil ako zástupca ruskej pravoslávnej cirkvi v Svetovej rade cirkví (SRC). Pod krycím menom Michailov mal ale ovplyvňovať SRC, do ktorej sa už KGB infiltrovala.

Podľa dokumentov z archívu bolo cieľom Sovietov prinútiť SRC, aby odsúdila Spojené štáty a ich spojencov a aby zmiernila kritiku nedostatku náboženských slobôd v Sovietskom zväze. Ruská pravoslávna cirkev sa k záležitosti odmietla vyjadriť a SRC uviedla, že o prípade nemá žiadne informácie. Kirillov synovec Michail Gunďajev, ktorý v súčasnosti v SRC zastupuje ruskú cirkev, ale pre Le Matin Dimanche uviedol, že jeho strýko nebol agentom KGB. Uviedol ale, že KGB Kirilla striktne kontrolovala. To ale podľa Gunďajeva neovplyvnilo úprimnosť v jeho angažovaní sa v ekumenickej práci s inými cirkvami.

Ruské súkromné vojenské spoločnosti sú teroristické organizácie

Ukrajinský parlament schválil návrh, ktorým ruskú súkromnú polovojenskú spoločnosť Vagnerova skupina, v zahraničí známu pod označením Wagner Group, vyhlásil za medzinárodnú zločineckú organizáciu. Okrem toho parlament prijal aj rezolúciu, na ktorej základe budú všetky ruské súkromné vojenské spoločnosti považované za teroristické organizácie. Ukrajinský parlament v zdôvodnení svojho rozhodnutia deklaroval, že príslušné ukrajinské orgány získali nezvratné dôkazy svedčiace o tom, že vagnerovci sa dopúšťajú trestnej činnosti. Koncom januára americké ministerstvo financií vyhlásilo Vagnerovu skupinu vedenú ruským podnikateľom Jevgenijom Prigožinom za nadnárodnú zločineckú organizáciu a uvalilo sankcie na viacero spoločností a jednotlivcov s ňou spojených.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy