Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Psičkár hodil o zem čivavu. Pre vážne zranenia ju museli urgentne operovať
Zdielať na

Psičkár hodil o zem čivavu. Pre vážne zranenia ju museli urgentne operovať

ŽILINA / 40-ročný muž z Martina mal spôsobiť malej čivave veľmi vážne poranenia, ktoré si vyžiadali urgentný operačný zákrok. Vyšetrovateľ enviropolície už obvinil muža z trestného činu týrania zvierat.

Martinčanka šla so svojou čivavou na prechádzku a to, čo urobil psičkár, ktorého stretla, nečakala. "Muž mal úmyselne dvakrát prudko hodiť psa, ktorého poškodená venčila, o asfaltový chodník. Dôvodom malo byť to, že sa jej pes zamotal vôdzkou o vôdzku jeho psa," informovala hovorkyňa PPZ Denisa Bárdyová. 9-ročný psík utrpel vážne poranenia, na veterinárnej klinike ho museli operovať. "Stehenná kosť, ktorá je medzi bedrovým kĺbom a kolenným kĺbom, bola zlomená v dolnej časti metafýzy, v tej strednej tenkej rovnej časti, ale dosť blízko kĺbu," opísal Tomáš Scheer z Veteriny Turiec.

"Obvinený svojím konaním týral zviera zvlášť krutým a surovým spôsobom na mieste verejnosti prístupnom. Upozorňujeme občanov, že akékoľvek konanie smerujúce k zraneniu a k usmrteniu zvieraťa je protiprávnym konaním v zmysle zákona o veterinárnej starostlivosti," upozornila Denisa Bárdyová. Podľa ošetrujúceho lekára mal psík neuveriteľné šťastie, že pád z výšky prežil iba so zlomeninou. "Bolestivá bola určite ako každá zlomenina. Bola silne dislokovaná, čo vyplývalo zo silného nárazu, ale neboli tam iné zranenia, krvácanie ani pneumotorax," doplnil Tomáš Scheer.

S prípadmi týraných zvierat sa kliniky stretávajú často, spolupracujú s organizáciami a útulkami, bez ktorých by opustené či týrané zvieratá nemali šancu na prežitie. "My riešime zvieratá – či prídu náhodne, alebo úmyselne ublížené. Tí, ktorí ich zbierajú z ulice, to komunikujú s veterinárnou správou alebo s políciou," vysvetlil Branislav Bajužík z Veterinárnej kliniky Žilina. Bez výrazných zliav by si však ani útulky nemohli dovoliť zaplatiť zdravotnú starostlivosť. "Všetky útulky majú zľavu a ten najväčší útulok, ktorý sem chodí roky, má zľavu výraznú, aby sme im vedeli priblížiť veterinárnu starostlivosť, ktorá je nákladná. Snažíme sa to robiť tak, aby si ju dokázali zaplatiť," uzavrel Branislav Bajužík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy