Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nový český prezident ide proti tradíciám. Nechce svoju tvár na poštových známkach
Zdielať na

Nový český prezident ide proti tradíciám. Nechce svoju tvár na poštových známkach

PRAHA / Za nového českého prezidenta ho zvolili len nedávno a Petr Pavel už plánuje obísť prvú z tradičných zvyklostí. Nechce byť na poštových známkach a nechce, aby jeho portréty viseli v školských triedach.

​Poštová známka s portrétom prezidenta je u nás tradícia, ktorú neporušila ani slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Tá sa nechala zvečniť na tlačiarenských strojoch v českom Hradištku. "Vždy to bolo po konzultácii s nimi, pretože oni sú, samozrejme, tým hlavným motívom známky, tak aby sa sami sebe páčili," informoval Matyáš Vitík, hovorcka Českej pošty. "Počas svojho života môže byť na našich známkach zobrazený len prezident republiky," informoval Julius Cacka, riaditeľ Českého filatelistického zväzu.

To sa tentokrát zrejme nestane. Nová hlava štátu, čerstvo zvolený prezident Petr Pavel už avizoval, že sa mu nechce visieť na portrétoch v školách a ani nechce v podobe poštovej známky sprevádzať listy a pohľadnice občanov. "Mne sa oveľa viac na poštových známkach páčia motívy našich hradov a zámkov, prípadne prírodných krás, než motívy jednotlivých politikov. Myslím si, že by to tak asi mohlo zostať," uviedol český prezident Petr Pavel.

Tím českej pošty už je v spojení s tímom Petra Pavla. Pokiaľ nebude chcieť, aby jeho portrét zdobil poštové známky, má právo odmietnuť. "Uvidíme, či pán prezident bude tu známku chcieť. Pokiaľ nie, tak my budeme jeho prianie rešpektovať a známka nebude," uviedol Vitík. Proti sú niektorí obyvatelia Česka, a to hlavne ženy. Dúfajú, že prezident zmení názor. V prípade schválenia prezidentom by nová známka v hodnote 23 českých korún mohla prísť do obehu na prelome marca a apríla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy