Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Muž útočil mačetou v kostole, zabil kostolníka
Zdielať na

Muž útočil mačetou v kostole, zabil kostolníka

MADRID / Pri útoku muža s mačetou v dvoch kostoloch v juhošpanielskom meste Algeciras zahynul kostolník a štyria ľudia vrátane kňaza utrpeli zranenia.

Kostolník pôsobil v Kostole Panny Márie palmovej v Algeciras. Farár z Kaplnky svätého Izidora je ťažko zranený. Páchateľa severoafrického pôvodu vo veku okolo 30 rokov zadržala polícia a útok vyšetruje ako teroristický čin. 

Denník El Mundo uvádza, že muž najprv vošiel do Kaplnky svätého Izidora, kde sa dostal do hádky s farárom. Následne ho bodol mačetou. Potom šiel do Kostola Panny Márie palmovej, ktorý je najväčším v meste, a tam zabil kostolníka.

Denník El País napísal, že prokurátori pri celoštátnom súde Audiencia Nacional, ktorý súdi najzáväznejšie trestné činy, začali zadržaného muža vyšetrovať pre podozrenie z terorizmu. To neskôr súd a prokuratúra potvrdili aj agentúram AFP a Reuters. Podľa denníka El Mundo je útočník marockého pôvodu. O pravdepodobnom marockom pôvode píše aj list El País, podľa ktorého bol zadržaný bez dokladov.

Incident opísal denníku El País farár jedného z kostolov, ktorý ale nebol počas udalosti prítomný. "Podľa toho, čo mi povedali, prišiel (do kostola) moslim a začal strhávať veci z oltára. Tomu sa snažil okamžite zabrániť kostolník, a prvý útok nožom sa stal v kostole," spresnil kňaz. Kostolník sa snažil utiecť, ale útočník ho dohnal vonku. "Útočník prišiel z kostola svätého Isidora, kde zaútočil na saleziánskeho kňaza, ktorý v ten moment slúžil omšu," dodal farár.

Od činu sa dištancovala miestna moslimská komunita. Predseda krajskej rady Andalúzie Juan Manuel Moreno čin odsúdil. "Neznášanlivosť nikdy nebude mať miesto v našej spoločnosti," uviedol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy