Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Pražskom hrade uložili do Korunnej komory klenoty z roku 1346
Zdielať na

Na Pražskom hrade uložili do Korunnej komory klenoty z roku 1346

PRAHA / V Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade sa po deviatich dňoch znovu zišlo sedem kľučiarov od Korunnej komory. Spoločne odomkli jej dvere, aby sa do nej mohli znovu uložiť české korunovačné klenoty. Počas výstavy, ktorá sa konala po piatich rokoch, si ich pozreli tisícky ľudí.

Dosluhujúci prezident Miloš Zeman rozhodol o ich vystavení k príležitosti 30. výročia vzniku Českej republiky. Klenoty možno z Korunnej komory, kde sú dlhodobo uschované, vyňať len v prípade, že sa zíde všetkých sedem kľučiarov. Tými sú prezident a premiér, predsedovia oboch parlamentných komôr, pražský arcibiskup, prepošt svätovítskej kapituly a pražský primátor. 

Pozrite si uloženie korunovačných klenotov po výstave do Korunnej komory

Pri otváraní dverí pred súčasnou výstavou klenotov zámok, od ktorého drží kľúč prezident, odomkol za Miloša Zemana kancelár Vratislav Mynář. Zeman sa pohybuje na vozíku. Korunovačné klenoty vždy prilákajú veľký počet záujemcov. Súčasná výstava bola naplánovaná na päť dní, Pražský hrad ju ešte o tri dni predĺžil. Klenoty tiež boli výnimočne vystavené v katedrále, častejšie sa prezentujú vo Vladislavskej sále v Starom kráľovskom paláci. Teraz bola súčasne s nimi vystavená aj lebka sv. Václava.

Klenoty si pri nedeľňajšej bohoslužbe za vlasť pozreli tiež obaja finalisti českej prezidentskej voľby, armádny generál vo výslužbe Petr Pavel a predseda hnutia ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. České korunovačné klenoty slúžili ako odznaky vlády a moci českých kráľov. Súprava zahŕňa Svätováclavskú korunu, kráľovské žezlo, kráľovské jablko, kožené puzdrá, podušku pod korunu a korunovačný plášť s doplnkami. Svätováclavskú korunu nechal v roku 1346 zhotoviť Karol IV. pre svoju korunováciu českým kráľom v ďalšom roku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy