Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
335. deň na Ukrajine: Viacerí vládni predstavitelia odstupujú z funkcie
Zdielať na

335. deň na Ukrajine: Viacerí vládni predstavitelia odstupujú z funkcie

KYJEV / Viacero vysokopostavených predstaviteľov Ukrajiny končí po dnešku vo svojich funkciách. O svoj post prišlo päť šéfov oblastí, námestník ministra obrany, námestník generálneho prokurátora, či zástupca šéfa prezidentskej kancelárie. K zmenám dochádza potom, ako sa krajinou prehnali doposiaľ najvážnejšie podozrenia z korupcie od začiatku ruskej invázie. Viacero štátnych predstaviteľov navyše čelilo obvineniam, že v čase vojny sa vybrali na dovolenku do zahraničia. Podľa poradcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie zmeny súvisia s požiadavkou verejnosti, aby sa spravodlivosť vzťahovala rovnako na všetkých.

Viacerí vládni predstavitelia odstupujú z funkcie

Viacerí ukrajinskí vládni predstavitelia odstupujú z funkcii v spojitosti s korupciou a škandálom pri zabezpečovaní potravín pre vojakov. Z funkcie odstúpil námestník ministra obrany Viačeslav Šapovalov, ktorý mal na starosti logistickú podporu armády, píše AFP. Podľa DPA bol prepustený za údajné prijímane úplatkov pri nákup elektrických generátorov. Ukrajinské ministerstvo obrany tiež čelilo kritike za nákup potravín pre vojakov za vysoké ceny. O svojom uvoľnení z funkcie predtým informoval šéf prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko, ktorý pre vlastné potreby použil auto od americkej spoločnosti General Motors určené na humanitárne misie a záchranu obyvateľov z bojových zón, píše DPA. Čelil tiež kritike za prekračovanie svojich právomocí a účasť na politických aktivitách. Zelenskyj v noci na utorok oznámil zmeny v ukrajinskej vláde, v regionálnych úradoch a bezpečnostných zložkách v reakcii na obvinenia z korupcie. Zelenskyj boj proti korupcii sľuboval aj počas svojej prezidentskej kampane v roku 2019. Ďalšie prezidentské voľby sa majú na Ukrajine konať na budúci rok.

Poľsko požiadalo Nemecko o súhlas s odoslaním tankov Leopard 2 na Ukrajinu

Poľsko požiadalo Nemecko o súhlas s presunom tankov Leopard 2 na Ukrajinu, uviedol v utorok, 24. januára, poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. "Nemci už dostali našu žiadosť o súhlas s odoslaním tankov Leopard 2 na Ukrajinu. Zároveň vyzývam nemeckú stranu, aby sa pripojila k našej koalícii krajín podporujúcich Ukrajinu tankami Leopard 2," napísal Blaszczak na sociálnej sieti. Dodal, že ide o bezpečnosť celej Európy. Ukrajina už niekoľko mesiacov žiada od spojencov moderné tanky na boj proti ruským inváznym jednotkám. Britská vláda už oznámila, že Kyjevu poskytne 14 tankov Challenger 2. Poľsko a Fínsko sú ochotné poslať Ukrajine nemecké tanky Leopard 2, ich dodanie však musí schváliť Berlín. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v nedeľu uviedla, že Berlín nebude stáť v ceste, ak nejaká iná krajina požiada o povolenie na presun tankov Leopard 2 na Ukrajinu. 

Kyjev odovzdal Rusku zoznam svojich 748 vážne chorých alebo zranených zajatcov

Ukrajina odovzdala Rusku zoznam s menami 748 vážne chorých a ťažko ranených ukrajinských zajatcov a žiada ruskú stranu, aby ho verifikovala. Podľa britskej stanice BBC o tom v utorok informoval ukrajinský ombudsman pre ľudské práva Dmytro Lubinec. Ukrajina podľa neho momentálne nemá žiadne správy o tom, kde sa títo zajatci nachádzajú a v akom sú zdravotnom stave. Dodal, že verifikácia tohto zoznamu, ako aj zoznamu zranených a chorých ruských zajatcov, ktorý by predložila Moskva, budú predmetom ďalších rokovaní. Pomoc v tejto záležitosti ponúka Turecko, ktorého prezident Recep Tayyip Erdogan sa ujal vyjednávacej misie. "Preto dúfam, že sa vec pohne dopredu a Ukrajinci sa budú môcť vrátiť do svojej vlasti," napísal ombudsman v statuse na platforme Telegram. Lubinec spresnil, že Kyjev chce, aby sa vrátil každý ukrajinský zajatec — aj tí, ktorí sú v ruskom zajatí od roku 2014, keď Rusko po medzinárodne neuznanom referende anektovalo Krymský polostrov a zintenzívnilo svoju prítomnosť v ruskojazyčných oblastiach na východe Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy