Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
334. deň na Ukrajine: Ukrajinu čaká významná vojenská pomoc od Západu
Zdielať na

334. deň na Ukrajine: Ukrajinu čaká významná vojenská pomoc od Západu

KYJEV / Z 50-tisíc ruských trestancov, naverbovaných do súkromnej Vagnerovej skupiny pre boje na Ukrajine, zostala už len pätina. Tvrdí to ruská ľudskoprávna organizácia, zameraná na pomoc väzňom. Približne 40-tisíc ich už padlo, utrpelo zranenia, vzdalo sa či dezertovalo. K najťažším bojom naďalej dochádza na Donbase, najmä v okolí miest Bachmut a Soledar. Západní spojenci Ukrajiny sa podľa všetkého blížia k míľniku, keď odošlú brániacim sa Ukrajincom moderné tanky.

​Putin sa odkláňa od lídra Vagnerovej skupiny Prigožina

"Ruský prezident Vladimir Putin sa snaží obmedziť vplyv žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorá na Ukrajine od začiatku vojny bojuje v mene Ruska," uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Vagnerova skupina utrpela ťažké straty v bitke o strategicky dôležité mesto Bachmut. Zosilnenie vplyvu jej lídra Jevgenija Prigožina ale údajne ohrozuje prezidenta Putina. ISW v najnovšej správe preto naznačuje, že ruský prezident sa odvracia od Prigožina a prikláňa sa k tradičným ozbrojeným silám. Putin degradoval Prigožinovho hlavného spojenca v ruskej armáde, veliteľa vzdušných síl generála Sergeja Surovikina, čo zrejme narušilo schopnosť Vagnerovej skupiny získavať výzbroj cez tradičné armádne kanály.

Surovikin teraz podlieha Valerijovi Gerasimovi, náčelníkovi generálneho štábu ruskej armády, čo centralizuje Putinov reťazec velenia vo vojnovom ťažení. Putin počas interview vo federálnej ruskej televízii 15. januára nepripísal Vagnerovcom zásluhy za dobytie mesta Soledar na východe Ukrajiny. Ide o zriedkavé víťazstvo Kremľa po sérii porážok počas invázie na Ukrajinu. Podľa informácií ukrajinských tajných služieb Putin pripravuje rozšírenie počtu odvedencov do ruskej armády, čo potvrdzuje jeho príklon k ministerstvu obrany a ku generálnemu štábu. Začal sa to už vlani v decembri, keď sa ruský prezident snažil prezentovať ako vojnový líder a stretol sa s veliteľmi a vojakmi.

Promoskovskí predstavitelia tvrdia, že navštívili zničený Soledar

Proruský líder samozvanej Doneckej ľudovej republik na východe Ukrajiny Denis Pušilin oznámil, že navštívil Soledar. Pušilin zverejnil v nedeľu, 22. januára, večer video, na ktorom s členom ruského parlamentu Zurabom Makijevom autom prichádzajú do zničeného mesta známeho soľnými baňami. Obaja sú vo videu ozbrojení a vo vojenskom oblečení. Ide o prvých predstaviteľov napojených na Moskvu, ktorí tvrdia, že Soledar navštívili. Rusko dobytie mesta predstavuje ako svoje veľké víťazstvo. Dvojicu mužov sprevádzali žoldnieri z ruskej Vagnerovej skupiny, ktorá mala v bitke o Soledar zohrať hlavnú rolu. Video zachytáva zhorené bytové bloky a zničené priemyselné budovy. V pozadí počuť zvuky delostreleckej paľby.

"Zostalo tu veľmi málo obyvateľov. Bojovníci z Vagnerovej skupiny im dávajú všetko potrebné. Stále sú tu civilisti, ktorí nechcú odísť" povedal Pušilin vo videu. "Bojovali sme o každý dom," vraví jeden z Vagnerovcov vo videu. Rusko tvrdí, že Soledar ovládlo 13. januára v rámci niekoľkomesačných bojov o strategické mesto Bachmut. Ukrajina doteraz oficiálne neoznámila, že by stiahla svojich vojakov zo Soledaru.

Poľsko požiada Nemecko o povolenie poslať tanky Leopard Ukrajine

Poľská vláda požiada Berlín o povolenie poslať Ukrajine tanky Leopard nemeckej výroby. Tanky ale Kyjevu pošle aj bez povolenia Nemecka. Vyhlásil to v poľský premiér Mateusz Morawiecki. Poľsko sa snaží vybudovať koalíciu krajín, ktoré sú pripravené poslať tanky Leopard Ukrajine. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v uviedla, že Varšava ešte oficiálne Berlín nepožiadala o povolenie poslať Ukrajine tanky Leopard, ktoré má poľská armáda. Ak ale žiadosť predloží, Nemecko nebude podľa Baerbockovej stáť v ceste. Slová nemeckej ministerky označil Morawiecki za iskierku nádeje, že Berlín by sa nakoniec ku spomínanej koalícii mohol pridať. Vyjadril tiež nádej, že Berlín Ukrajine poskytne modernejšie ťažké vojenské vybavenie.

"Na vládu v Berlíne stále vyvíjame tlak, aby svoje Leopardy sprístupnila," uviedol Morawiecki s tým, že Nemecko má v aktívnej službe viac ako 350 tankov Leopard a ďalších asi dvesto v skladoch. Nemecko je jedným z hlavným dodávateľov zbraní na Ukrajinu. Pri navyšovaní svojej vojenskej pomoci je ale Berlín vždy opatrný. Váhavosť Nemecka kritizujú najmä Poľsko a pobaltské krajiny, ktoré sa cítia byť najohrozenejšie obnovením ruskej agresie. Ukrajinská vláda tvrdí, že tanky Leopard sú dôležité na to, aby mohla ukrajinská armáda premôcť na bojisku ruské sily. Podľa Moskvy dodávky moderných západných zbraní na Ukrajinu zvyšujú riziko vzniku katastrofy.

Ak Západ pošle Ukrajine tanky, zaplatí za to ukrajinský ľud

Rusko opäť varovalo, že ak Západ pošle Ukrajine tanky, zaplatí za to ukrajinský ľud. Nemecko zatiaľ stále odoláva diplomatickému tlaku v súvislosti s rozhodnutím, či povolí iným krajinám Ukrajine poslať tanky Leopard 2 nemeckej výroby. Rozdielne postoje týkajúce sa dodania tankov Leopard na Ukrajinu pritom podľa Kremľa poukazujú na rastúcu nervozitu v NATO. "Všetky krajiny, ktoré priamo alebo nepriamo pumpujú na Ukrajinu zbrane a zvyšujú jej technologickú úroveň, samozrejme nesú zodpovednosť za pokračovanie konfliktu. Za takúto pseudo-pomoc zaplatia cenu Ukrajinci," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

EÚ okrem vojenskej pomoci musí udržať aj európsku víziu Ukrajiny

Ukrajina dominovala pondelňajším (23. január) debatám šéfov diplomacií, hovorili o nej dokonca aj počas pracovných raňajok s generálnym riaditeľom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelom Grossim. Slovenský minister zahraničných vecí Rastislav Káčer dodal, že išlo hlavne o debaty o bezpečnosti Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá sa nachádza na Rusmi okupovanom území Ukrajiny. Na zasadnutí sa ministri dohodli aj na poskytnutí ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote pol miliardy eur. "Bola zhoda názorov – väčšia ako by sa navonok zdalo," opísal Káčer atmosféru rokovaní. Podľa jeho slov sa názory rôznili napríklad ohľadom dodávok ťažkej bojovej techniky Ukrajine, ale členské štáty chcú vytrvať pri poskytovaní pomoci. "Zhoda je na tom, že treba vytrvať dovtedy, kým Ukrajina nenastolí teritoriálnu integritu a suverenitu na svojom území. Toto zdôraznili viacerí partneri a to som povedal aj ja," informoval. Dodal, že ministri sa ohľadom Ukrajiny dohodli na všetkom, na čom sa dohodnúť mali. Prebrali aj desaťbodový mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a integračné šance Kyjeva.

"Hovoril som o potrebe držať Ukrajine pozitívnu víziu jej európskeho členstva, čo by mal jasným odkazom potvrdiť aj nadchádzajúci summit EÚ – Ukrajina," zdôraznil Káčer. Diplomati riešili aj otázku mimoriadneho trestného súdu pre ruské vojnové zločiny na Ukrajine. "Zdôraznili sme, že takýto súd má zmysel. Musí byť postavený na základe existujúcich noriem medzinárodného práva a mal by získať širokú podporu štátov OSN," vysvetlil Káčer.
Čo sa týka schválenia finančnej podpory na vojenské vybavenie pre Ukrajinu cez Európsky mierový nástroj, Káčer uviedol, že existuje vzorec prerozdeľovania peňazí, na aký účel budú venované. O niečo väčší podiel, než je zvykom – 45 miliónov eur – bol vyčlenený na nevyzbrojovanie, čiže na výcvik ukrajinských vojakov na pôde Európskej únie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy