Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
333. deň na Ukrajine: Poľsko poskytne pomoc Ukrajine aj bez súhlasu Nemecka, uviedol poľský premiér
Zdielať na

333. deň na Ukrajine: Poľsko poskytne pomoc Ukrajine aj bez súhlasu Nemecka, uviedol poľský premiér

Boris Johnson na Ukrajine

BRATISLAVA / Ukrajina odrazila ruské útoky pri obciach na Donbase, vrátane Bachmutu. Informoval o tom ukrajinský generálny štáb. Nemecký kancelár Scholz po schôdzke s francúzskym prezidentom Macronom v Paríži vyhlásil, že obe krajiny budú podporovať Kyjev v jeho boji proti Rusku tak dlho, ako to bude potrebné. Podobný postoj tlmočila aj Británia, ktorá Ukrajine poslala pátracie a záchranné helikoptéry. Na Ukrajinu pricestoval tiež bývalý britský premiér Johnson a navštívil mestá Boroďanka a Buča, v ktorom ruské sily spáchali zločiny na civilnom obyvateľstve.

Morawiecki: Poľsko poskytne pomoc Ukrajine aj bez súhlasu Nemecka

Ak Nemecko nebude súhlasiť s dodávkami tankov Leopard 2 Kyjevu, Poľsko vytvorí "menšiu koalíciu" krajín ochotných poslať na Ukrajinu tanky a ďalšie vojenské vybavenie. Vyhlásil to v nedeľu poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorého citovala agentúra PAP. Predseda poľskej vlády zdôraznil, že Varšava sa nebude len nečinne prizerať, ako Ukrajina krváca v boji proti ruskej agresii. "Kyjev a Európa v tejto vojne zvíťazila, či už s Nemeckom alebo bez neho," povedal pre PAP. Týmito slovami reagoval na to, že členovia kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny sa v piatok, 20. januára, - pre váhanie Nemecka - nedokázali zhodnúť na dodaní nemeckých tankov Leopard Kyjevu. Diskusie o tejto otázke ale budú podľa spojencov pokračovať.

Na vývoz týchto moderných tankov na Ukrajinu - a to aj z tretích krajín - je potrebný súhlas Berlína, ktorý ho zatiaľ neudelil s argumentom, že musí svoj postup skoordinovať so spojencami a zvážiť všetky "pre a proti". Poľský premiér označil postoj Nemecka k tejto otázke za neakceptovateľný. "Od vypuknutia vojny uplynul už skoro rok. V televízii a na YouTube možno vidieť dôkazy o vojnových zločinoch ruskej armády. Čo ešte potrebuje Nemecko nato, aby sa mu otvorili oči a začalo konať v súlade s potenciálom, ktorý má nemecký štát?" spýtal sa v tejto súvislosti Morawiecki. Podľa poľského premiéra je Nemecko ekonomickou aj vojenskou mocnosťou a malo byť preto podniknúť rozhodné kroky na pomoc Kyjevu a predovšetkým by nemalo v tomto smere sabotovať úsilie iných krajín. 

Ukrajina tvrdí, že zmarila pokus o sabotáž ruskej prieskumnej skupiny 

Hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže, Andrij Demčenko, 21. januára informoval, že Ukrajine sa v piatok, 20. januára, podarilo zmariť pokus o sabotáž ruskej prieskumnej skupiny, neďaleko hranice s Ruskom v Sumskej oblasti. Informovala o tom spravodajská stanica CNN. Podľa hovorcu sa skupina stiahla naspäť za rusko-ukrajinskú hranicu po tom, čo na ňu ukrajinské jednotky po odhalení spustili paľbu. Demčenko v tejto súvislosti poznamenal, že Rusi pred novým rokom aktívne nasadzovali sabotážne prieskumné skupiny najmä v Charkovskej oblasti. Zároveň dodal, že situácia na ukrajinskej hranici s Bieloruskom je v súčasnosti "pod kontrolou". "Spravodajské jednotky a ďalšie zložky, ktoré monitorujú situáciu v tejto oblasti, zatiaľ nezaznamenali, že by sa na území Bieloruska vytvorila úderná skupina, ktorá by mohla podniknúť inváziu. Nepriateľa ale nikdy netreba podceňovať," povedal hovorca.

Britský expremiér Boris Johnson navštívil Boroďanku

Bývalý britský premiér, Boris Johnson, navštívil v nedeľu Ukrajinu. Fotografi ho zachytili v uliciach mesta Boroďanka, ktoré bolo zničené ešte na začiatku ruskej vojenskej invázie, informuje TASR na základe správy denníka The Guardian. Britský expremiér uviedol, že na návštevu Ukrajiny ho pozval tamojší prezident, Volodymyr Zelenskyj. Vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra PA Media, naznačil svoju podporu pre dodanie viac tankov Kyjevu s tým, že teraz je ten čas "dať Ukrajincom všetky nástroje, ktoré potrebujú na dokončenie roboty".

"Je privilégiom navštíviť Ukrajinu na pozvanie prezidenta Zelenského. Utrpenie ukrajinského ľudu trvá už príliš dlho," povedal Johnson. "Jedinou cestou ukončiť túto vojnu pre Ukrajinu je vyhrať ju a vyhrať ju tak rýchlo, ako to len bude možné. Čím skôr Putin padne, tým lepšie pre Ukrajinu i pre celý svet," dodal.

Johnson minulý týždeň na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose dostal od starostu Kyjeva, Vitalija Klička, medailu čestného občana ukrajinskej metropoly. Mnoho Ukrajincov ho považuje za hrdinu vďaka jeho podpore po tom, čo Rusko koncom februára 2022 vojensky napadlo Ukrajinu.

Rozšírenie ruskej armády bude pre Moskvu problematické, konštatuje ministerstvo obrany Veľkej Británie

Rusko bude mať veľmi pravdepodobne problémy s avizovaným rozširovaním armády. Vo svojom nedeľňajšom spravodajskom hodnotení vojny na Ukrajine to tvrdí britské ministerstvo obrany, informuje spravodajský portál Sky News.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok, 17. januára, oznámil, že v rokoch 2023 - 2026 plánujú zvýšiť počet príslušníkov ruskej armády na 1,5 milióna. Je to nárast o 11 percent oproti predtým odhalenej expanzii na 1,35 milióna. Rozširovanie tiež zahŕňa obnovenie vojenských obvodov Moskva a Leningrad, čo je čiastočný návrat k usporiadaniu síl v západnom Rusku zo sovietskej éry, a vznik nového armádneho zboru v Karelsku pri Fínsku.

"Šojguove plány signalizujú, že ruské vedenie s vysokou pravdepodobnosťou odhaduje, že rozšírená konvenčná vojenská hrozba bude pretrvávať mnoho rokov po skončení súčasnej vojny na Ukrajine," konštatuje rezort s tým, že personál a vybavenie plánovanej expanzie budú pre Moskvu zrejme predstavovať problém.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy