Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
332. deň na Ukrajine: Ukrajinskí vojaci absolvujú výcvik na bojových tankoch Leopard 2 v Poľsku
Zdielať na

332. deň na Ukrajine: Ukrajinskí vojaci absolvujú výcvik na bojových tankoch Leopard 2 v Poľsku

KYJEV / Boje na východe Ukrajiny uviazli na mŕtvom bode. Vyplýva to zo správy britskej rozviedky. Ruské sily podľa nej ale môžu postúpiť pri obliehanom meste Bachmut v Doneckej oblasti. Moskva tvrdí, že ruskí vojaci dosiahli územné zisky počas novej ofenzívy v Záporožskej oblasti. Podľa hovorcu ministerstva obrany Rusi pri útokoch zabili 30 Ukrajincov a zničili viacero vojenských vozidiel. Minister obrany Ukrajiny Olexij Reznikov povedal, že ukrajinskí vojaci absolvujú výcvik na bojových tankoch Leopard 2 v Poľsku. Reznikov preto verí, že Berlín nakoniec odsúhlasí dodanie nemeckých tankov Kyjevu.

V Kyjeve pochovali ministra obrany 

Ukrajinskí vojaci budú v Poľsku cvičiť s tankami Leopard 2

Ukrajinskí vojaci absolvujú v Poľsku výcvik na hlavných bojových tankoch Leopard 2. Uviedol to ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Členovia kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny sa v piatok, 20. januára, na americkej základni Ramstein v Nemecku - napriek očakávaniam - nedohodli na dodaní tankov Leopard Kyjevu, ale diskusie o tejto otázke budú pokračovať. Reznikov pre ukrajinské vysielanie stanice Hlas Ameriky povedal, že aj keď rozhodnutie o dodávkach týchto moderných tankov zatiaľ nepadlo, Ukrajinci začnú s potrebným výcvikom na území Poľska. "Začneme s týmto a potom sa pôjdeme ďalej," povedal Reznikov po skončení schôdzky so západnými spojencami na základni Ramstein. Avizovaný výcvik pritom označil za dôležitý prelom dosiahnutý vďaka snahám Poľska.

Rusko avizovalo odplatu za zmrazenie účtov televízie RT vo Francúzsku

Moskva podnikne odvetné kroky voči francúzskym médiám v reakcii na zmrazenie účtov ruskej štátnej televízie RT vo Francúzsku. "Zablokovanie účtov RT France vyvolá odvetné opatrenia proti francúzskym médiám v Rusku," uviedol zdroj z ministerstva zahraničných vecí v Moskve pre agentúry TASS a RIA Novosti. Zdroj zároveň obvinil Paríž z "terorizovania ruských novinárov" a varoval, že Moskva si tieto kroky Francúzska "zapamätá". Odbory združujúce zamestnancov RT France, ktorá má už vo Francúzsku zákaz vysielania, v piatok informovali o zmrazení bankových účtov tohto televízneho kanálu. Ministerstvo financií v Paríži pre agentúru AFP uviedlo, že k zmrazeniu účtov nedošlo z iniciatívy samotného Francúzska, ale na základe najnovšieho, v poradí už deviateho balíka sankcií EÚ voči Rusku, ktorý bol prijatý v decembri. Súčasťou tohto balíka je aj zablokovanie bankových účtov štyroch ruských mediálnych subjektov, ktoré sa podľa EÚ podieľajú na šírení dezinformácií, informačných manipulácií a ruskej štátnej propagandy v zahraničí. Medzi nimi je aj spoločnosť ANO TV Novosti, ktorá je vlastníkom kanálu RT France. Vysielanie ruskej štátnej televízie RT zablokovala väčšina západných krajín už po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu z vlaňajšieho februára.

Rusko tvrdí, že v Záporoží spustilo ofenzívu a zaujalo výhodnejšie pozície

Ruská armáda v sobotu uviedla, že jej vojaci spustili ofenzívu v Záporožskej oblasti na Ukrajine. Boje sa v tejto oblasti v uplynulých týždňoch po niekoľkých mesiacoch takmer zamrznutého frontu opätovne zintenzívnili. Jednotky Moskvy vo svojej dennej správe uviedli, že v oblasti uskutočnili "ofenzívne operácie" a tvrdia, že "zaujali výhodnejšie línie a pozície". Britské ministerstvo obrany v sobotu v pravidelnej správe o priebehu vojny na Ukrajine uviedlo, že v Záporoží nahromadili obe strany "početné sily". Došlo k delostreleckej paľbe aj prestrelkám, vyhli sa však akémukoľvek rozsiahlemu ofenzívnemu úsiliu.

Najčítanejšie správy