Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ukrajinci bojujú proti ruskej agresii aj hudbou. Odborníci hovoria o fenoméne
Zdielať na

Ukrajinci bojujú proti ruskej agresii aj hudbou. Odborníci hovoria o fenoméne

KYJEV / Zdá sa že Ukrajinci sú aktuálne najproduktívnejšími tvorcami piesní a hudby s vojnovou tematikou, z ktorých sa takmer okamžite stávajú hity. Za posledných 10 mesiacov vojny vzniklo u našich susedov toľko pesničiek, že už teraz niektorí odborníci hovoria o fenoméne. Ich piesne na internete majú milióny pozretí - či už sú to pôvodné ľudové, alebo nové a moderné. Aj takto bojujú naši susedia proti ruskej agresii.

Zaspievaj mi uspávanku, mama Stefánia, chcem počuť tvoje vzácne slová. Spievala už vo februári celá Ukrajina. Aj vojaci v zákopoch. Pieseň kapely Kaluš Orchesta sa po úprave stala aj symbolom útokov Rusov na ukrajinské pôrodnice. Znela nahlas, ako Ukrajinská hyma, Rovnako ako Červená kalina A ďalšie, ktoré prinášali Ukrajinci naprieč celou hudobnou scénou.

Texty o milovanej krvácajúcej Ukrajine, zničených snoch, umierajúcich deťoch a ich otcoch na frontových líniách sa stali témou číslo jeden vo vojnovej krajine. "V novodobých dejinách ide o fenomén. Aj počas 1. a 2. svetovej vojny vznikali piesne, ktoré rezonovali ako pamätné piesne na dané udalosti. tu je unikátnosť v tom, že sú to piesne, ktoré vznikajú priamo počas vojny," povedala etnologička Katarína Nádaská. 

Ak si ale myslíte, že Ukrajinci spievajú len o odhodlaní bojovať za rodnú zem, ich krvácajúcich srdciach a očiach plných sĺz, mýlite sa. Ukrajinský operný spevák Rastislav Kušina pri utečencoch zaspieval Caruso. Chytľavý refrén iného hitu ukazuje, o čom všetko spieva vojnová Ukrajina.

Jedna z pesničiek  odkazuje ruským vojakov, keď ste už prišli, nikam neutekajú a pripravia si čierne vrecia, lebo na Ukrajine zomriete. Aj taká je tvár vojnovej scény. "Je celkom prirodzené, že zbrane zohrávajú kľúčovú úlohu, no rovnako ju zohrávajú aj hrdinovia, za ktorých je považovaných nielen prezident Zelenskij, ale aj množstvo veliteľov," doplnila Nádaská. 

Mila Medvedovska, ukrajinská speváča a skladateľka pred vojnou utiekla s dcérkou na Slovensko. Tu tvorí a spieva. Hovorí, že Ukrajinci musia spievať aj tvoriť. Aj to ich boj proti ruskej agresii v krajine, ktoré je ich domovom.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy