Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pri výbuchu plynovodu museli evakuovať stovky ľudí
Zdielať na

Pri výbuchu plynovodu museli evakuovať stovky ľudí

Zdroj: TASR

LITVA / Na severe Litvy došlo v piatok večer k výbuchu plynovodu. Incident si podľa prvotných správ nevyžiadal žiadne obete. Podľa litovských úradov sa v bezprostrednej blízkosti explózie nenachádzajú žiadne domy. Dedine s 250 obyvateľmi ležiacej približne pol kilometra od miesta však nariadili evakuáciu.

K explózii došlo približne o 17:00 miestneho času (16:00 SEČ) na hlavnom potrubí plynovodu prevádzkovanom spoločnosťou Amber Grid v okrese Pasvalys. Na mieste bolo vidieť až 50-metrové plamene. Spoločnosť Amber Grid na svojej webstránke uviedla, že podľa predbežných údajov nedošlo pri výbuchu k žiadnym zraneniam.

"Preprava plynu cez poškodený plynovod bola okamžite zastavená, pričom odberatelia v okrese Pasvalys sú zásobovaní cez iné (neďaleké) potrubie," informovala spoločnosť. Poškodený plynovod zásoboval severnú časť Litvy aj susedné Lotyšsko.

Podľa predstaviteľa tamojšej okresnej správy Gintautasa Gegužinskasa vybuchol vysokotlakový plynovod, pričom explóziu sprevádzali zvuky podobné veľmi nízkym preletom lietadiel. "V blízkosti nie sú žiadne domy. Takže bezprostredne nie je ohrozený nijaký majetok. Doprava je dočasne pozastavená," dodal.

Polícia informovala, že úrady evakuujú neďalekú dedinu Valakėliai, ktorá má približne 250 obyvateľov a od miesta explózie je vzdialená asi 500 až 700 metrov. Podľa miestnych predstaviteľov v dedine nevypukla panika, pričom hasiči tam dohliadajú na to, aby domy nezačali horieť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy