Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Po 40 rokoch vo Vatikáne opäť obnovia prípad Emanuely Orlandiovej
Zdielať na

Po 40 rokoch vo Vatikáne opäť obnovia prípad Emanuely Orlandiovej

Zdroj: noviny.sk

VATIKÁN / Vatikán po 40 rokoch obnoví vyšetrovanie zmiznutia svojej maloletej občianky Emanuely Orlandiovej. Podľa Vatikánu sa tak deje v súvislosti s podnetmi, ktoré podal Orlandiovej brat Pietro.

O zmiznutej dievčine nedávno zverejnila dokumentárnu sériu streamovacia služba. A tak sa do povedomia ľudí opäť dostal prípad Emanuely.

15-ročná Orlandiová zmizla za nevyjasnených okolností v polovici júna 1983. Bola dcérou zamestnanca Vatikánu, bývala v cirkevnom štáte a mala tiež vatikánske občianstvo. Aj tieto skutočnosti pritiahli omnoho väčší záujem médií a verejnosti.

Čo je doteraz známe?

Dievča zrejme zmizlo na talianskom území. Niektorí svedkovia tvrdia, že ju naposledy videli v centre Ríma. Talianske aj svetové médiá jej kauzu spájali aj s mafiou alebo napätím okolo Vatikánu. Talianskym ani vatikánskym vyšetrovateľom sa ale žiadnu z týchto teórií nepodarilo preukázať.

V lete to bude 40 rokov od zmiznutia

Vatikánsky prokurátor Diddi oznámil, že jeho úrad prípad znovu prešetria. Hovorca Vatikánu Matteo Bruni informoval, že prípad otvárajú na základe viacerých podnetov, najmä rodinných príslušníkov Emanuely. Podľa serveru Rai News funkcionári Vatikánu podrobne prešetria informácie z predchádzajúcich vyšetrovaní a zamerajú sa tiež na málo prebádané vyšetrovacie hypotézy. Zaoberať sa budú aj novšími informáciami.

"Chcem byť veľmi opatrný, ale skutočnosť, že vatikánske úrady začali vyšetrovanie, je pre mňa peknou správou," povedal brat zmiznutého dievčaťa Pietro Orlandi. Advokátka rodiny Laura Sgróová uviedla, že príbuzní o postupe Vatikánu neboli informovaní a dozvedeli sa o ňom z tlače.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy