Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Život v pivniciach univerzity: Pokúšali sa vrátiť domov, no nemajú kam
Zdielať na

Život v pivniciach univerzity: Pokúšali sa vrátiť domov, no nemajú kam

CHARKOV / Takmer rok žijú v podzemí leteckej univerzity v Charkove. Je ich už takmer 500 a pochádzajú z rôznych častí Ukrajiny, kde sa bojuje. Mnohí sa pokúšali vrátiť domov, no nemajú kam. Životné podmienky im už niekoľko mesiacov vylepšuje aj Televízia JOJ, ktorá tam posiela jedlo, hygienické potreby, oblečenie či hračky pre deti.

Mnohí sú tu od konca februára minulého roku, kedy Rusko napadlo Ukrajinu. Prešli si strachom, stratou domova no napokon sa naučili žiť v podmienkach, aké si mnohí z nás nevedia predstaviť. Elektrina a voda sú luxusom, rovnako ako prechádzky na čerstvom vzduchu. "Žije tu 450 presídlencov, z toho 50 detí vo veku od šesť do dvanásť rokov," opísala Oľga Jacenuk. Práve deti potrebovali školské zošity, perá, ceruzky či hračky. A samozrejme oblečenie.

Úkryt v podzemí im síce poskytuje ochranu pred raketovými útokmi, ale má aj svoje nevýhody. Problémom je najmä vlhko, ktoré sa s príchodom chladných mesiacov ešte zhoršilo. Odevy i posteľné oblečenie či paplóny a vankúše neraz po dvoch mesiacoch splesnivejú. Vonku ich kvôli raketovým útokom sušiť nemohli ani v lete, teraz v zime už vôbec nie.

Na začiatku vojnového konfliktu na Ukrajine žili v týchto priestoroch najmä ľudia z Charkova, študenti i učitelia leteckej univerzity. Postupne k nim pribudli ľudia, ktorí ušli z Kramatorska a aktuálne ďalší zo Záporožia. "Tri štvrtiny internátov sú momentálne obsadené novými presídlencami. Okrem toho sa vracajú aj učitelia s celými rodinami, ktorí na univerzite učia," povedala Halyna Shcherbei z Fondu veľkého bratstva Ukrajiny. Jedlo, ktoré sem poslala aj Televízia JOJ, sa delí medzi ľudí. Často je to je kilogram múky, jedna mäsová konzerva, balenie vody a balíček cestovín, ktoré musia vydržať aj viac ako dva týždne.

Okrem jedla ale potrebujú aj hygienické potreby

 "Veľmi by sme boli vďační za jedlo a hygienické potreby, aj na upratovanie týchto priestorov," povedala matka žijúca v kryte. Zatiaľ nikto nevie povedať, ako dlho budú ľudia žiť v podzemí charkovskej leteckej univerzity. Niektorí sa stále pokúšajú dostať domov. "Napokon sa vracajú späť medzi steny rodnej univerzity, pretože zistia, že už nemajú domov," doplnila Halyna.

Po poslednej zásielke pomoci dostala Televízia JOJ aj poďakovanie pre všetkých, ktorí sa k tejto zbierke pripojili: "Z celého srdca obrovská vďaka za pomoc. V tieto kruté časy pre krajinu, pre ľudí, sme vďační za ťažkú prácu a za vašu podporu. Nech Boh chráni Vás a Vaše rodiny."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy