Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
318. deň na Ukrajine: Aj keď Putin navrhol prímerie počas sviatkov, ruské ostreľovanie neprestalo
Zdielať na

318. deň na Ukrajine: Aj keď Putin navrhol prímerie počas sviatkov, ruské ostreľovanie neprestalo

KYJEV / Aj napriek dvojdňovému prímeriu vyhláseného ruským prezidentom Putinom, ukrajinskí predstavitelia hlásili viacero ruských útokov najmenej v šiestich regiónoch. ​Rusko napriek týmto správam o útokoch tvrdí, že prímerie na Ukrajine dodržiava. Putin sa pri príležitosti pravoslávnych Vianoc zúčastnil na omši v kremeľskej katedrále a neprišiel medzi radových veriacich. Po niekoľkých rokoch tak neoslávil sviatky v niektorom z primoskovských regiónov.

​Rusko napriek správam o útokoch tvrdí, že prímerie na Ukrajine dodržiava

Ruské ministerstvo obrany v sobotnom (7. januára) vyhlásení zdôraznilo, že trvá na tom, že ruská armáda dodržiava dočasné prímerie na Ukrajine. Moskva naopak obviňuje z údajných delostreleckých útokov ukrajinské sily. "Napriek tomu, že ozbrojené sily Ukrajiny ostreľujú ruské pozície, bude implementácia vyhláseného prímeria pokračovať," uviedol rezort obrany v Moskve. Kremeľ obvinil Kyjev z ostreľovania civilných oblastí. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil 36-hodinové jednostranné zastavenie paľby pozdĺž celej frontovej línie od piatka, 6. januára, 12-tej hodiny miestneho času do sobotňajšej polnoci, čiže počas osláv pravoslávnych Vianoc. Kyjev ale tvrdí, že tento krok Ruska je len taktikou na preskupenie jeho síl. Kremeľ tvrdí, že ruské sily za posledných 24 hodín odrazili štyri útoky zo strany ukrajinských síl.

Ukrajinskí predstavitelia hlásili viacero ruských útokov najmenej v šiestich regiónoch. Od vyhlásenia dočasného prímeria boli podľa Kyjeva zabití traja ľudia a najmenej štrnásť utrpelo zranenia. Útoky zaznamenali v Doneckej oblasti, ako aj v niektorých častiach Charkovskej, Chersonskej, Sumskej, Mykolajivskej a Záporožskej oblasti. Podľa britského ministerstva obrany, ktoré sa odvoláva na tajné služby, boje na Ukrajine naďalej trvajú napriek prímeriu. "Boje počas pravoslávnych Vianoc pokračujú na bežnej úrovni," uviedol rezort obrany v Londýne na sociálnej sieti Twitter. Jedny z najťažších prebiehajú v okolí mesta Kreminna v Luhanskej oblasti. "V uplynulých troch týždňoch sa boje v okolí Kreminny koncentrujú v husto zalesnenej oblasti západne od tohto mesta," priblížilo ministerstvo.

​Vianočnú omšu absolvoval Putin v kremeľskom chráme

Ruský prezident Vladimir Putin sa pri príležitosti pravoslávnych Vianoc zúčastnil na omši v kremeľskej katedrále a neprišiel medzi radových veriacich vo verejne prístupnom chráme. Po prvý raz v priebehu niekoľkých rokov tak Putin slávil Vianoce v hlavnom meste Ruskej federácie, a nie – ako to mával doposiaľ vo zvyku – v niektorom z primoskovských regiónov. Ruská štátna televízia odvysielala dva živé vstupy ukazujúce Putina v kremeľskom zlatokupolovom Chráme Zvestovania na polnočných bohoslužbách, ktoré sa v pravoslávnej terminológii nazývajú Božskou liturgiou. Pravoslávni kresťania slávia vianočné sviatky podľa juliánskeho kalendára, čo pripadá na 6. a 7. januára podľa gregoriánskeho kalendára. Rozdiel medzi oboma kalendármi je v súčasnosti trinásť dní. Vlaňajšie Vianoce si Putin pripomenul v chráme na farnosti v Novo-Ogariove pri Moskve, kde sa nachádza aj jeho rezidencia. V roku 2021 zase zavítal na vianočnú Božskú liturgiu medzi veriacich v jednom chráme v Novgorode.

Vianočnú omšu slúžila v lavre už aj nová pravoslávna cirkev Ukrajiny

Nová pravoslávna cirkev Ukrajiny slávila svoju vôbec prvú vianočnú omšu v kláštornom komplexe Kyjevsko-pečerská lavra – objekte, ktorý si táto autokefálna cirkev len pomerne nedávno pre seba vybojovala. Na sobotných (7. januára) bohoslužbách v Katedrále Nanebovzatia Panny Márie sa zúčastnilo niekoľko stoviek veriacich a desiatok novinárov. Pozvanie na omšu prijal aj ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko a živý vstup z bohoslužieb vysielala i ukrajinská televízia. Chrám patriaci Kyjevsko-pečorskej lavre je najdôležitejšou katedrálou celej Ukrajiny. Do konca roka 2022 ho ale používala ukrajinská pravoslávna cirkev, patriaca už dlhodobo pod moskovský patriarchát.

Začiatkom vlaňajšieho decembra bol kláštorný komplex Kyjevsko-pečerská lavra preregistrovaný pod pravoslávnu cirkev Ukrajiny, ktorá má podporu ukrajinského vedenia. Listina osvedčujúca tento krok ale zatiaľ nebola schválená príslušnými orgánmi na Ukrajine. Kyjevsko-pečerská lavra, založená v roku 1051 pustovníkmi Antonijom Pečerským a Feodosijom, je zapísaná aj do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

Rusko pripravuje mobilizáciu ďalších 500-tisíc brancov, tvrdí Ukrajina

Rusko sa chystá v priebehu januára nariadiť mobilizáciu ďalších 500-tisíc brancov, tvrdí ukrajinská vojenská rozviedka. Informoval o tom v piatok denník The Guardian, podľa ktorého ide o zjavný dôkaz toho, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmysle ukončiť vojnu na Ukrajine. Moskva vlani v októbri povolala 300-tisíc brancov. "Ukrajina sa domnieva, že branci budú súčasťou série ruských ofenzív na jar a v lete na východe a juhu krajiny," povedal zástupca šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Vadym Skibitskyj. Rusko popiera, že pripravuje druhú vlnu mobilizácie. Putin v decembri vyhlásil, že je zbytočné hovoriť o novom povolávaní brancov a tvrdí, že na Ukrajinu bola vyslaná len polovica tých, ktorí už boli mobilizovaní.

Ruskí predstavitelia vrátane Putina predtým popierali plány na nariadenie mobilizácie, v septembri minulého roka ale napokon vyhlásili čiastočnú mobilizáciu. Putinov cieľ zmocniť sa ukrajinského územia sa nezmenil, ale ruské sily naďalej trpia vojenskými slabinami vrátane počtu vojakov, ktorými disponujú. Washington dúfa, že jeho najnovší balík zbraní pre Kyjev pomôže Ukrajine získať späť územia okupované Ruskom.

Poľsko prijalo od začiatku ukrajinskej vojny už vyše 8,96 milióna ľudí

"Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z vlaňajšieho 24. februára už vyše 8,96 milióna ľudí," oznámila poľská Pohraničná stráž (SG). Podľa SG jej príslušníci vykonali v priebehu piatka približne 20 800 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny. Poľsko a Ukrajina zdieľajú viac než 500-kilometrovú hranicu. Pohraničná stráž tiež povedala, že v piatok, 6. januára, odišlo z Poľska na Ukrajinu zhruba 22 600 ľudí. A od začiatku vojny prešlo z poľského územia na ukrajinské už vyše 7,18 milióna jedincov. Aj keď tieto čísla udávajú počet prekročení štátnych hraníc, nemožno z nich úplne priamo odvodiť počet utečencov pred vojnou, ktorú proti Ukrajine vedie Rusko. Z údajov poľskej vlády z vlaňajšieho novembra žije v Poľsku dovedna okolo 1,3 milióna ukrajinských utečencov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy