Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ukrajinský profesor sedí so zbraňou na kolene v zákope a prednáša svojim študentom
Zdielať na

Ukrajinský profesor sedí so zbraňou na kolene v zákope a prednáša svojim študentom

UKRAJINA / Silná fotografia Fedora Šándora z Užhorodskej národnej univerzity obletela už viaceré Európske štáty. Profesor vyučuje priamo z frontovej línie, kde bojuje za svoju krajinu a jeho prednášky neraz rušia raketové útoky.

Profesor Fedor Šándor prišiel domov do Užhorodu len na pár dní. Už pred vojnou s ním štáb TV JOJ viackrát nakrúcal. S motýlikom na krku, vždy elegantný a so zmyslom pre humor, čo dokázal aj v tričku supermana. Dnes sa ním pre svojich študentov skutočne stal. "Nikdy som nebol v armáde, nikdy som v ruke nedržal zbraň, maximálne som pozeral akčné filmy a westerny. Áno, predtým som všade chodil v motýliku. Môj život sa zmenil – stal som sa disciplinovaným. To som dovtedy nebol," opísal Fedor Šándor.

Už takmer 8 mesiacov bráni Ukrajinu pred ruskou agresiou na frontovej línii

"Študentom som oznámil až po troch mesiacoch, že som na fronte. Začalo to tam vybuchovať a oni sa pýtali : "Čo sa okolo vás deje?" Otočil som kameru a ukázal som im zákopy," dodal. V batalióne sú s profesorom aj jeho traja kolegovia a dokonca aj desať študentov. Prednáša raz do týždňa - psychológiu masových komunikácií, sociológiu, históriu a filozofiu. "Ja nie som vojak, ale išiel som na vojnu preto, aby som bránil svoju ženu, svoju rodinu, svoje mesto aj všetky malé dedinky. Aby sem neprišla tá banda, ktorá kradne toalety, znásilňuje dievčatá, ničí divadlá a s akou nemáme o čom hovoriť," vysvetlil Fedor.

​Táto, dnes už slávna fotografia, ktorá obletela Európu, vznikla v Doneckej oblasti. Profesor sedí v zákope a prednáša. Snímku spravil jeden z vojakov. "Podľa tej fotografie namaľoval ukrajinský maliar obraz a nachádza sa v New Yorku," uviedol Fedor. Z roty, ktorej velí, zabili štyroch chlapcov. Išli vziať ich telá, jedného z nich niesol profesor na rukách, keď sa nad nimi objavil smrtiaci dron. "Ostatní vojaci na mňa hľadeli a hovorili, daj rozkaz, veď si veliteľ. Musel som rýchlo rozhodnúť a jediné, čo sa dalo v tej chvíli robiť, bolo dron zostreliť. Našich mŕtvych chlapcov sme nenechali zbombardovať, všetky telá sme preniesli. Dvaja z našich chlapcov sa po tom začali zajakávať," opísal Fedor. Ako to povedať ich rodičom, deťom? Aj to bola pre profesora jedna z najťažších úloh v živote. "Všetci chlapci, ktorí zahynuli, zahynuli ako hrdinovia. Ani jeden necúvol, držali líniu do posledného," dodal Fedor. A hrdinovia, ako sa Ukrajine hovorí, nezomierajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy