Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Unikátne miesto posledného odpočinku: Pelého pochovali na najvyššom vertikálnom cintoríne sveta
Zdielať na

Unikátne miesto posledného odpočinku: Pelého pochovali na najvyššom vertikálnom cintoríne sveta

SANTOS / Keďže bol Pelé výnimočným futbalistom, jeho miesto posledného odpočinku by malo byť rovnako výnimočné. Je ním replika štadióna s umelým trávnikom práve na najvyššom vertikálnom cintoríne na svete v brazílskom Santose.

​​Informovala o tom na svojom webe stanica VOA News. Pohreb tohto brazílskeho futbalového velikána sa konal v utorok, 3. januára. Pelé zomrel vo veku 82 rokov, no svoje mauzóleum na tomto vertikálnom cintoríne si kúpil ešte pred 19-timi rokmi. Jedná sa presnejšie o Pamätný ekumenický cintorín, ktorý je skutočnou výškovou budovou a je zároveň držiteľom rekordu v Guinessovej knihe pre najvyšší cintorín na Zemi. Nachádza sa v brazílskom Santose, juhovýchodnom prístavnom meste, kde Pelé odohral väčšinu svojej slávnej kariéry. Jeho celková plocha je 40-tisíc metrov štvorcových a nachádza sa v ňom 24-hodinová reštaurácia, kaplnka, automobilové múzeum, jazierko s rybami a voliéra.

Edson Arantes do Nascimento, čo je jeho skutočné meno, o svojom plánovanom mieste odpočinku počas života otvorene hovoril a v roku 2003 aj vysvetlil, prečo sa mu toto miesto tak zapáčilo. Podľa jeho slov nevyzeralo ako cintorín a dávalo mu pocit duchovného pokoja. Pelého mauzóleum má rozlohu dvesto metrov štvorcových. Bude dokonca vyzdobené ako futbalový štadión, pričom jeho zabalzamované telo bude spočívať v rakve vystavenej uprostred umelého trávnika, obklopeného pozlátenými obrázkami z čias jeho slávy.  Najvyšší vertikálny cintorín - nápadnú bielu budovu - navrhol argentínsky podnikateľ Jose Salomon Altstut, ktorý tento projekt začal iniciovať v roku 1983.

Oficiálne ho otvorili následne v roku 1991. Celkovo má 18-tisíc pohrebných priestorov a stal sa prvým vertikálnym cintorínom na svete, ktorý poskytuje priestor pre mauzóleá. Na webovej stránke cintorína sa uvádza, že klienti si môžu vo svojich mauzóleách tieto priestory vyzdobiť alebo si aj vytvoriť vlastné zóny pre smútiacich. Na rovnakom mieste je pochovaný aj Pelého otec, teta, brat a dcéra, ako aj Antonio Wilson Honorio, tiež prezývaný ako "Coutinho". Bol to jeho spoluhráč v Santos FC v 60-tych rokoch. Cintorín sa nachádza v tesnej blízkosti štadióna Santos Vila Belmiro, kde Pelé prvýkrát oslnil svet ako 15-ročný fenomén na jeho ceste za legendárnou kariérou. Počas nej strelil neuveriteľných 1 281 gólov a stal sa jediným hráčom v histórii, ktorý vyhral tri majstrovstvá sveta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy