Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Brazília v slzách. Futbalová krajina sa rozlúčila s futbalovým kráľom. Pochovali Pelého
Zdielať na

Brazília v slzách. Futbalová krajina sa rozlúčila s futbalovým kráľom. Pochovali Pelého

SANTOS / Celý jeden deň mali fanúšikovia príležitosť rozlúčiť sa s futbalovou legendou Pelém v jeho rodnom meste. Na tamojšom futbalovom štadióne vystavili truhlu s jeho telesnými pozostatkami. Samotný pohreb sa však konal v úzkom rodinnom kruhu. Na hlavu prezidenta FIFA sa počas rozlúčky s kráľom futbalu zniesla veľká kritika.

Zbožňovaného futbalistu Brazílčania odprevádzali na poslednej ceste veľkolepou procesiou. Tisíce ľudí kráčalo popri požiarnickom aute, ktoré odvážalo jeho truhlu. Ďalšie tisíce lemovali cestu, po ktorej procesia prechádzala. Na krátko sa zastavila pred domom Pelého 100-ročnej matky. "Dnes nehovoríme Zbohom iba nášmu kráľovu. Lúčime sa s géniom a legendou všetkých Brazílčanov," poveedal jeho fanúšik Marcelo Caverna. 

Podľa rodiny, Pelé si masovú rozlúčku s verejnosťou veľmi prial. Brazílčania a futbaloví fanúšikovia po celom svete ho uznávali pre neobyčajný talent, skromnosť a pre charitatívne aktivity, ktorým sa venoval. "Je to veľmi emotívne, ale zaslúži si takúto rozlúčku. Sme tu z lásky k nemu," dodala účastníčka procesie Almeida Camposová. 

Podľa fanúšika Daviho ešte procesiu a pohreb nikdy nevidel. Brazílčanov rozneval počas rozlúčky prezident Fifa Gianni Infantino, keď si veľa Pelého truhli robil nevhodné selfie. Súčasnej braílskej futbalovej hviezde Neymarovi zasa vyčítajú, že neprišiel na rozlúčku s Pelém. Kráľ futbalu zomrel vo veku 82 rokov, keď podľahol zákarnej chorobe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy