Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zomrel legendárny brazílsky futbalista Pelé
Zdielať na

Zomrel legendárny brazílsky futbalista Pelé

SAO PAULO / Legendárny brazílsky futbalista Pelé zomrel vo veku 82 rokov. Edson Arantes do Nascimento, majster sveta z rokov 1958, 1962 a 1970, podľahol ťažkej chorobe. Od roku 2021 podstupoval liečbu rakoviny hrubého čreva.

V uplynulých dňoch sa Pelého stav zhoršil, lekári v nemocnici Alberta Einsteina nedávno informovali, že Brazílčan je pod zvýšenou starostlivosťou, ktorá súvisí s dysfunkciou obličiek a srdca. Pelého hospitalizovali už pred mesiacom po tom, ako mu diagnostikovali aj infekciu dýchacích ciest. Vo štvrtok, 29. decembra, potvrdil agentúre AP jeho úmrtie agent Joe Fraga. "Za všetko, čím sme, ďakujeme tebe. Nekonečne ťa ľúbime. Odpočívaj v pokoji," napísala Pelého dcéra Kely Nascimentová na Instagrame.

Jeden z najlepších futbalistov histórie sa už dlhšie trápil so zdravotnými problémami. Pred rokom ho začali liečiť na rakovinu hrubého čreva, v septembri 2021 podstúpil operáciu a následne začal s chemoterapiou. Predtým mal problémy aj s chrbticou, kolenami a absolvoval niekoľko operácií pre problémy v oblasti bedier. Komplikácie mu spôsobili aj žlčové kamene. Pelé doviedol Brazíliu k titulom majstra sveta v rokoch 1958, 1962 a 1970. V 92 zápasoch za národný tím dal 77 gólov a je historicky najlepší strelec svojej vlasti.

Pelé upútal na seba pozornosť už v 17-tich rokoch na MS 1958 vo Švédsku. Na svetovom šampionáte odohral štyri zápasy, v ktorých strelil šesť gólov. Takmer celú kariéru strávil v FC Santos, nikdy nehral za žiaden európsky klub, tak si jeho fenomenálnu hru mohli európski fanúšikovia vychutnať zväčša len počas MS či exhibičných stretnutí FC Santos a brazílskej reprezentácie. V roku 1999 Medzinárodný olympijsky výbor vyhlásil Pelého za športovca storočia. Za najlepšieho futbalistu storočia ho FIFA označila v roku 2000. Magazín The Time ho zaradil do stovky najdôležitejších ľudí minulého storočia.

"Inšpirácia a láska poznačili cestu kráľa Pelého, ktorý dnes pokojne zomrel. Na svojej ceste očaril svet svojou genialitou, zastavil vojnu, vykonával verejnoprospešné práce po celom svete a šíril to, čo považoval za liek na všetky naše problémy - lásku. Jeho dnešné posolstvo sa stáva odkazom pre budúce generácie. Láska, láska a viac lásky, navždy," napísali členovia Pelého rodiny vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti. K tomuto úmrtiu sa vyjadrilo aj mnoho známych športovcov a klubov.

"Real Madrid by rád vyjadril sústrasť jeho rodine, blízkym, klubom, Brazílskej futbalovej konfederácii a všetkým futbalovým fanúšikom v Brazílii a na celom svete. Legendárneho Pelého si budú navždy pamätať všetci, ktorí milujú tento šport, a jeho odkaz z neho robí jeden z najväčších hráčov svetového futbalu," zaznelo v oficiálnom vyjadrení klubu Real Madrid. FC Barcelona sa tiež oficiálne vyjadrila: "Barcelona vyjadruje ľútosť nad smrťou Pelého, jedného z najlepších futbalistov všetkých čias. Urobil futbal lepším. Nech odpočíva v pokoji."

"Športová legenda. Odpočívaj v pokoji, kráľ Pelé," povedal Usain Bolt, bývalý jamajský šprintér, svetový rekordér na 100 a 200 metrov. "Vyjadrujem hlbokú sústrasť celej Brazílii a najmä rodine Pelého. Jednoduché slovo "rozlúčka" s večným kráľom nikdy nebude stačiť na vyjadrenie toho, čo v tejto chvíli prežíva celý futbalový svet. Je inšpiráciou pre státisíce ľudí. Nezabudne sa na neho a jeho pamiatka zostane navždy v pamäti každého z nás, futbalových fanúšikov. Odpočívaj v pokoji, Pelé," vyhlásil Cristiano Ronaldo, portugalský útočník, majster Európy z roku 2016.

"Dnes sa Brazília lúči s jedným zo svojich najslávnejších synov. Pelém, kráľom futbalu. Vybrali ho za športovca storočia, prinútil svet pokloniť sa jeho talentu tým, že na oltár bohov postavil brazílsky futbal. Počas svojho života Pelé inšpiroval generácie športovcov a zaslúži si všetky uznania. Úprimnú sústrasť rodine a priateľom. Nech odpočíva v pokoji," uviedol Romario, bývalý brazílsky reprezentant a majster sveta z roku 1994

Súvisiace články

Najčítanejšie správy