Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
309. deň na Ukrajine: Ruská armáda vystrelila na územie Ukrajiny viac ako 120 rakiet
Zdielať na

309. deň na Ukrajine: Ruská armáda vystrelila na územie Ukrajiny viac ako 120 rakiet

KYJEV / Na Ukrajinu vo štvrtok, 29. decembra, Rusko namierilo až 120 rakiet, varoval z prezidentskej kancelárie Mychailo Podoljak. Rusko údajne vypálilo riadené strely z lodí na mori a aj z lietadiel. Masívne poškodenie energetickej infraštruktúry po útokoch hlási mesto Ľvov, kde je výpadok na 90-tich percentách územia. Rakety dopadli aj na hlavné mesto. Úlomky tam zranili najmenej troch ľudí, vrátane 14-ročného dievčaťa. Bieloruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho systém protivzdušnej obrany ráno zostrelil raketu z ukrajinského systému S-300.

Lavrov odmietol Zelenského mierový plán a Kyjev označil za nepripravený rokovať Moskva

Rusko nebude považovať mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za základ pre ďalšie rokovania; Moskva sa zároveň domnieva, že Kyjev ešte stále nie je pripravený na skutočné mierové rozhovory. Povedal to vo štvrtok, 29. decembra, ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Lavrov tiež nazval ilúziou myšlienku, že s pomocou Západu dôjde k vytlačeniu Ruska z Krymu a východnej Ukrajiny. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zavrhol už v stredu Zelenského desaťbodový mierový plán – s tým, že návrh na ukončenie konfliktu na Ukrajine musí prihliadať aj na novú realitu a na pripojenie štyroch ukrajinských administratívnych oblastí k Rusku. Rusko vyhlásilo po sporných septembrových referendách, ktoré odsúdil Západ aj Kyjev, za súčasť svojho územia štyri ukrajinské oblasti – Doneckú, Luhanskú, Chersonskú a Záporožskú. Ruská armáda pritom ani jednu z týchto oblastí úplne neovláda. Zelenského desaťbodový mierový plán, ktorý v stredu predstavila agentúra Reuters, zahŕňa stiahnutie ruských vojsk z medzinárodne uznaného územia Ukrajiny, a teda aj zo spomínaných štyroch oblastí a z Krymského polostrova, ktorý Moskva anektovala ešte v roku 2014. Rusko pritom dlhodobo deklaruje, že o tomto bode odmieta diskutovať. Plán ukrajinského prezidenta sa tiež zaoberá mnohými ďalšími otázkami, ako napríklad jadrovou a potravinovou bezpečnosťou, výmenou zajatcov či vznikom špeciálnych tribunálov, ktoré by vyšetrovali ruské vojnové zločiny.

Ukrajina hlási rozsiahly ruský raketový útok

Ukrajina hlásila vo štvrtok ráno nový rozsiahly raketový útok Ruska. Vo viacerých mestách bolo počuť výbuchy, podľa úradov v dôsledku zostreľovania rakiet systémom protivzdušnej obrany. Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč na sociálnej sieti napísal, že na územie krajiny smeruje vo viacerých vlnách vyše 100 striel. Sirény leteckého poplachu zneli podľa neho po celej Ukrajine. Explózie bolo podľa spravodajcu agentúry Reuters a miestnych médií počuť v Kyjeve i v mestách Žytomyr a Odesa. V Odeskej a Dnepropetrovskej oblasti oznámili prerušenie dodávok elektriny, ktorých cieľom je minimalizovať možné škody na energetickej infraštruktúre v prípade, keby ju zasiahli rakety.
Nové rozsiahle raketové útoky, ktoré vo štvrtok ráno zasiahli Ukrajinu, postihli aj mesto Ľvov. Informoval o tom starosta mesta Andrij Sadovyj. "Ľvov zasiahlo päť rakiet. Príslušné (pohotovostné) služby boli vyslané na miesto. Zisťujeme ďalšie informácie," napísal na sociálnej sieti Sadovyj. Ľvov sa nachádza na západe Ukrajiny približne 65 kilometrov od poľských hraníc a pred bojmi doň ušlo mnoho civilistov, ktorí odtiaľ často pokračujú v ceste do Poľska.

Pri dôležitej leteckej základni ďaleko od Ukrajiny zneškodnili Rusi "objekt"

Protivzdušnú obranu vo štvrtok aktivovali na základni Engeľs v juhoruskej Saratovskej oblasti, kde sú umiestnené strategické lietadlá ruských ozbrojených síl. Nachádza sa stovky kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Obrana tam zničila "neznámy objekt", oznámili oblastní predstavitelia. "Systém protivzdušnej obrany bol aktivovaný v Engeľskom okrese v strednej časti ruskej Saratovskej oblasti," napísal na sociálnych sieťach jej gubernátor Roman Busargin a dodal, že systém zneškodnil neidentifikovaný objekt. Ruská protivzdušná obrana už 26. decembra zostrelila ukrajinské bezpilotné lietadlo, ktoré sa priblížilo k tejto leteckej základni na juhu Ruska. Ministerstvo obrany v Moskve vtedy spresnilo, že ukrajinský dron zostrelili v malej výške, keď sa približoval k vojenskému letisku Engeľs. Dodalo, že pád vraku dronu spôsobil smrteľné zranenia trom ruským technikom na letisku. Letecká základňa Engeľs, ktorá je jednou z dvoch ruských základní určených pre strategické bombardéry, leží pri mestách Engeľs a Saratov približne 730 kilometrov juhovýchodne od Moskvy. Od frontovej línie na Ukrajine je vzdialená stovky kilometrov. K útoku na túto vojenskú základňu prišlo aj 5. decembra, keď bol podniknutý úder aj na ďalšiu základňu v ruskej Riazanskej oblasti. Ukrajina sa k útokom v Rusku verejne neprihlásila, no nazvala ich "karmou" za inváziu z 24. februára. Útoky na vojenské ciele vzdialené stovky kilometrov od frontovej línie vyvolávajú pochybnosti o efektivite ruskej protivzdušnej obrany a prekvapili aj mnohých ruských vojnových komentátorov. Tí na sociálnych sieťach uvádzajú, že ak Ukrajina dokáže zaútočiť na miesto, ktoré sa nachádza tak hlboko na ruskom území, potom môže byť schopná zasiahnuť aj Moskvu.

Na územie Bieloruska údajne dopadla ukrajinská raketa

​Ruská armáda zaradila do flotily nové plavidlá vrátane jadrovej ponorky

Ruské námorníctvo dostalo novú strategickú jadrovú ponorku Generalissimus Suvorov vybavenú medzikontinentálnymi balistickými raketami Bulava s jadrovými hlavicami. Na slávnostnom zaradení nových lodí do flotily ruského námorníctva sa vo štvrtok prostredníctvom videokonferencie zúčastnil aj ruský prezident Vladimir Putin. Putin vo svojom príhovore uviedol, že nová ponorka "zaistí bezpečnosť Ruska na desaťročia" a prisľúbil i ďalšie posilnenie námorníctva. "Urýchlime a zvýšime objemy výstavby lodí rôznych projektov (t.j. tried), vybavíme ich najmodernejšími zbraňami a uskutočníme operačný a bojový výcvik s využitím skúseností získaných počas špeciálnej vojenskej operácie," povedal Putin odkazujúc na desať mesiacov trvajúcu vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine.

K ruskej flotile bola vo štvrtok zaradená aj malá raketová loď Grad a námorná mínolovka Anatolij Šlemov. Na vodu bola spustená aj ďalšia ponorka rovnakého typu ako Generalissimus Surovov – Imperátor Alexander III. Námorníctvo ju plánuje uviesť do prevádzky po testoch. Generalissimus Suvorov je druhou sériovou ponorkou projektu Borej-A. Toto podmorské plavidlo bolo postavené vo výrobnom združení Sevmaš v Severodvinsku. Patrí do štvrtej generácie jadrových ponorkových raketových nosičov vybavených modernými komplexmi raketových a torpédových zbraní, navigácie, rádiotechniky a sonarových zbraní. Má vysokú manévrovateľnosť a je ťažké ho akusticky detegovať. Séria jadrových ponoriek štvrtej generácie projektov Borej a Borej-A, vyzbrojených medzikontinentálnymi balistickými raketami Bulava, bude tvoriť základ námorných strategických jadrových síl pre nasledujúce desaťročia, uviedla ruská armáda.

Najčítanejšie správy