Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
313. deň na Ukrajine: K smrtiacemu útoku na ruských vojakov sa prihlásil Kyjev
Zdielať na

313. deň na Ukrajine: K smrtiacemu útoku na ruských vojakov sa prihlásil Kyjev

Zdroj: noviny.sk/SITA

KYJEV / Kyjev sa v pondelok, 2. januára, prihlásil k zodpovednosti za smrtiaci útok na ruské ozbrojené sily v meste Makijivka na východe Ukrajiny zo soboty na novoročnú nedeľu. Ukrajina uviedla, že vo vojne dosiaľ zahynulo vyše 100 000 ruských vojakov. Ukrajinská armáda uviedla, že pri novoročnom raketovom útoku, ktorý zasiahol školu slúžiacu ako kasárne pre čerstvo zmobilizovaných ruských vojakov v meste Makijivka v Doneckej oblasti, zahynulo približne 400 ruských vojakov.

Kyjev sa prihlásil k smrtiacemu útoku na ruských vojakov v meste Makijivka

Kyjev sa v pondelok, 2. januára, prihlásil k zodpovednosti za smrtiaci útok na ruské ozbrojené sily v meste Makijivka na východe Ukrajiny zo soboty na novoročnú nedeľu. Moskva predtým priznala, že pri útoku v tomto meste prišla o 63 vojakov. "V noci 31. decembra bolo v meste Makyjivka vo východnej Doneckej oblasti zničených a poškodených do desať jednotiek nepriateľskej vojenskej výzbroje rôzneho typu," uviedol v oznámení generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Napísal tiež, že straty na životoch sa ešte len stanovujú.

Ukrajina oznámila, že vo vojne zatiaľ zahynulo vyše 100 000 ruských vojakov

Ukrajina uviedla, že vo vojne dosiaľ zahynulo vyše 100 000 ruských vojakov. Kyjev podľa správy spresnil, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára až do 2. januára bolo zabitých 107 440 ruských vojakov, pričom Ukrajinci zničili 3031 nepriateľských tankov. Kyjev ani Moskva väčšinou nezverejňujú údaje o stratách v radoch vojakov, vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ Mychajlo Podoľak ale začiatkom decembra oznámil, že od začiatku vojny prišlo o život do 13 000 ukrajinských vojakov. Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, povedal, že zahynulo 10 000 až 13 000 vojakov - tieto údaje ale nepotvrdila ukrajinská armáda.

Ukrajinský útok spôsobil výpadok elektriny Brianskej oblasti v Rusku

Ukrajinský útok dronmi spôsobil v pondelok, 2. januára, dočasný výpadok elektrickej energie v jednom z okresov v Brianskej oblasti na západe Ruska. Gubernátor Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz v aplikácii Telegram oznámil, že ukrajinský útok dronmi sa odohral v pondelok ráno v Klimovskom okrese, neďaleko hraníc s Ukrajinou. "Následkom útoku bolo poškodené zariadenie na dodávky elektrickej energie," uviedol. Výpadok podľa Bogomaza trval niekoľko hodín a dodávky prúdu v oblasti obnovili po približne 12 hodinách. Rusko v noci na pondelok opäť zaútočilo dronmi na viacerých miestach Ukrajiny. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal, že ruské útoky na túto metropolu spôsobili výpadky dodávok elektriny a vykurovania vo viacerých mestských častiach.

Pri útoku v Donecku zahynulo podľa Kyjeva 400 ruských vojakov, Moskva hlási 63

Ukrajinská armáda uviedla, že pri novoročnom raketovom útoku, ktorý zasiahol školu slúžiacu ako kasárne pre čerstvo zmobilizovaných ruských vojakov v meste Makijivka v Doneckej oblasti, zahynulo približne 400 ruských vojakov. K útoku sa Kyjev oficiálne neprihlásil, informoval len o počte obetí. Útok potvrdila aj Moskva. Ruské ministerstvo obrany ale v pondelok oznámilo, že pri ňom zahynulo 63 ruských vojakov. Proruská správa v oblasti taktiež uviedla, že útok si vyžiadal obete; Kyjevom uvádzaný počet však nepotvrdila. Popredný predstaviteľ správy proruskej samozvanej Doneckej ľudovej republiky Daniil Bezsonov na platforme Telegram informoval, že raketa vypálená z amerického systému HIMARS zasiahla dve minúty po novoročnej polnoci strednú odbornú školu v Makijivke. Išlo podľa jeho slov o silný útok, pri ktorom došlo k "mŕtvym aj zraneným", no ich presný počet ale "doposiaľ nie je známy".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy