Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
312. deň na Ukrajine: Ukrajina bude bojovať proti invázii ruskej armády, až kým nezvíťazí, povedal Zelenskyj v príhovore
Zdielať na

312. deň na Ukrajine: Ukrajina bude bojovať proti invázii ruskej armády, až kým nezvíťazí, povedal Zelenskyj v príhovore

KYJEV / Ukrajina bude bojovať proti invázii ruskej armády, až kým nezvíťazí. Vo svojom novoročnom prejave, v ktorom vzdal aj hold všetkým, čo bránia svoju vlasť, to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinská protivzdušná obrana zničila počas novoročnej noci 45 dronov, ktorými Rusko útočilo na krajinu. Moskva vyhlásila, že jej novoročné vojenské údery na Ukrajinu boli zamerané proti výrobe dronov.

Zelenskyj v novoročnom príhovore: Ukrajina bude bojovať až do svojho víťazstva

"Bojujeme a budeme bojovať aj naďalej. Až kým nezvíťazíme," vyhlásil. Krátko po tom, čo Ukrajinu zasiahla ďalšia vlna ruských raketových útokov, Zelenskyj vyzdvihol všetkých, ktorí sú zapojení do jej obrany.

"Chcem vám všetkým povedať: Ukrajinci, ste neuveriteľní! Pozrite sa, čo sme urobili a čo robíme: Ako naši vojaci od prvých dní drvia túto 'druhú najsilnejšiu armádu sveta'. Ako naši ľudia zastavili ich techniku a pechotu...,“ povedal Zelenskyj. "Vo veľkej vojne sa nedejú malé veci," pokračoval. "Nič nie je zbytočné. Každý z nás je bojovník. Každý z nás je vpredu. Každý z nás je pilierom obrany. Bojujeme ako jeden tím — celá krajina, všetky naše regióny. Obdivujem vás všetkých. Chcem poďakovať každému neporaziteľnému regiónu Ukrajiny." 

"Šťastný nový rok! Rok nášho víťazstva," zaželal Ukrajincom v príhovore na sociálnej sieti. Rusko v sobotu, 31. decembra, vypálilo na Ukrajinu viac ako 20 riadených striel, 12 z nich zneškodnila ukrajinská protivzdušná obrana, z toho šesť nad Kyjevom. Oznámil to hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj. Rusko od polovice októbra podniklo 11 sérií rozsiahlych raketových útokov zameraných z veľkej časti na infraštruktúru Ukrajiny, predchádzajúci vo štvrtok. V Kyjeve bolo výbuch počuť aj v nedeľu o 0.35 h miestneho času. Podľa jeho starostu Vitalija Klička bol výsledkom činnosti protivzdušnej obrany.

Protivzdušná obrana zostrelila v noci 45 dronov

Podľa vyhlásenia ukrajinských vzdušných síl zostrelili 13 bezpilotných lietadiel iránskej výroby v sobotu večer a ďalších 32 po polnoci. Ukrajinskí predstavitelia však neuviedli, či niektoré drony zasiahli svoje ciele. Veliteľ kyjevskej polície Andrij Nebytov zverejnil na sociálnej sieti fotografiu jedného zo zostrelených dronov, na ktorom bol nápis "Šťastný nový rok" v ruštine. Na Silvestra útočila ruská armáda na Ukrajinu 20 raketami, z ktorých väčšinu podľa Kyjeva zostrelili. Cieľom útokov bola ukrajinská metropola i ďalšie mestá. Hlásili po nich najmenej jedného mŕtveho a desiatky zranených.

Ruské novoročné útoky na Ukrajinu cielili na výrobu dronov, tvrdí Moskva

Moskva v nedeľu vyhlásila, že jej novoročné vojenské údery na Ukrajinu boli zamerané proti výrobe dronov. Podľa ruského ministerstva obrany sa nimi podarilo zmariť plány Kyjeva na "teroristické útoky" proti Rusku. Ruské sily počas Silvestra a Nového roka útočili na Ukrajinu raketami a dronmi. Ukrajinskí predstavitelia v nedeľu oznámili, že podľa aktualizovaných údajov zahynuli traja ľudia a 50 ďalších utrpelo zranenia. Rusko v pondelok a vo štvrtok oznámilo zostrelenie dronov neďaleko vojenskej základne Engeľs. Táto základňa strategických bombardérov sa nachádza stovky kilometrov od ukrajinskej hranice. Začiatkom decembra hlásila Moskva útok sovietskymi dronmi na letisko Engeľs a ďalšiu základňu v Riazanskej oblasti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy