Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ukrajinci si nedali zobrať Vianoce. Dokonca ich tento rok oslávili podľa západnej tradície
Zdielať na

Ukrajinci si nedali zobrať Vianoce. Dokonca ich tento rok oslávili podľa západnej tradície

KYJEV / Vytvoríme si vlastný vianočný zázrak. Takýmito slovami sa prihovoril Ukrajincom na Štedrý večer prezident Volodymyr Zelenskyj. Ani bojové drony podľa neho nezatienia sviatočnú žiaru. A Ukrajinci si napriek hroziacemu nebezpečenstvu tohtoročné Vianoce nedali vziať. Kyjevčania ich strávili v kostoloch, rodiny na východe Ukrajiny doma alebo v úkrytoch. Vianočný stromček sa dokonca objavil aj v zákopoch v Bachmute.

​Ukrajinci po prvý raz oficiálne oslavujú Vianoce 25. decembra. Aj to je dôsledok ruskej invázie. Pravoslávna cirkev to svojim kongregáciám povolila. Odvrátila sa tak od Ruska a priklonila k západnej tradícii. Pravoslávni veriaci na Ukrajine doteraz slávili Vianoce 7. januára podľa juliánskeho kalendára. Kostoly v Kyjeve sa tento rok už na Štedrý večer zaplnili ľuďmi, ktorí sa modlili najmä za mier. Tento rok je pre nás veľmi dôležité, aby sme dali najavo, že chceme byť čo najďalej od všetkého, čo nás spája s Ruskom a nemali sme s nimi ani spoločné sviatky," uviedla obyvateľka Kyjevu Tatiana.

Pre rodiny, ktorých muži zostali na fronte, boli Vianoce o to smutnejšie. Neľutujú to, práve naopak, sú na nich hrdí. Pokiaľ to len bolo možné, snažili sa s nimi spojiť aspoň cez videohovor. Napriek tomu, že ukrajinskí vojaci v Bachmute denne bojujú o holý život, Vianoce si zobrať nedali a vianočný stromček si postavili aj priamo v zákope. „Vianočný stromček pre nás nie je len symbolom Vianoc. Zároveň nám dáva vieru, že nás čakajú lepšie časy," povedal ukrajinský vojak Roman. "Sloboda bude drahá, otroctvo by ale stálo ešte viac," zaznelo z posolstva Volodymyra Zelenského. Ukrajinci si podľa neho dokážu vytvoriť vlastný vianočný zázrak a to tým, že sa nesklonia pred ruskými útokmi.

„Budeme spievať koledy – veselšie ako predtým – aby boli hlasnejšie ako zvuk generátora. Aj v úplnej tme sa nájdeme, aby sme sa pevne objali. Ak bude zima, budeme sa dlho objímať, aby sme sa zahriali. Sviatky oslávime ako vždy. Budeme sa usmievať a radovať. Rozdiel bude iba v jednom - nebudeme čakať na zázrak, pretože si ho sami vytvoríme. Kristus prišiel na svet - oslávme to," vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy