Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Politici prišli na Štedrý deň vzdať hold profesiám, bez ktorých by sme nemohli existovať
Zdielať na

Politici prišli na Štedrý deň vzdať hold profesiám, bez ktorých by sme nemohli existovať

BRATISLAVA / Nie všetci môžu sviatky tráviť v kruhu rodiny. Hasiči, zdravotníci alebo železničiari majú aj počas Vianoc plné ruky práce. Na Štedrý deň sa im prišli osobne poďakovať prezidentka Zuzana Čaputová a predseda parlamentu Boris Kollár.

Počas Štedrého dňa bolo na bratislavskej hlavnej stanici rušno. Mnohí ľudia ešte poslednými spojmi cestovali domov za rodinami. Vianočné sviatky preto strávili v práci aj železničiari. „Áno, sme dohodnutí. Niekto robí aj cez sviatky, je nočná smena kde sa dievčatá vystriedajú. Zatiaľ je atmosféra pokojná, máme čas sa s kolegami porozprávať. Je to príjemné. Iné, ale zaujímavé,“ uviedli železničiari.Zamestnancov hlavnej stanice prišla navštíviť prezidentka Zuzana Čaputová. Ľuďom, ktorí Štedrý deň strávili v práci priniesla perníky a poďakovala im za celoročnú prácu. „Som navštívila profesie, ktoré tradične sú v práci, ktoré sú kvôli tomu, aby zabezpečili pre nás pokoj, bezpečie a starostlivosť,“ povedala.

Sviatok strávili v práci aj bratislavskí hasiči, ktorých bolo v pohotovosti 64. Ešte pred poludním museli zasahovať pri požiari jedného bytu. Keďže hasiči boli v službe 24 hodín večer ich čakala kapustnica. „Chcem poďakovať všetkým, ktorí sú v službe celý rok," vyhlásila prezidentka. Predseda parlamentu Boris Kollár zase navštívil počas Štedrého dňa nemocnicu na Kramároch. Zdravotníkom, ktorí musia byť aj počas sviatkov v službe, priniesol tradičnú vianočnú kapustnicu a poďakoval im za službu. "Majú tu svoju veľkú zdravotnícku rodinu, ale nie je to manžel, manželka a deti, je to taký symbol poďakovania od nás," povedal.

Počas Vianoc sa pracovalo aj v nemocniciach

Pre mnohých ľudí na Slovensku bolo včera väčšou túžbou než dostať darček, vyliečiť sa a byť zdravý. Kým my sme doma varili slávnostnú večeru, v nemocniciach ostalo nemálo pacientov a s nimi aj zdravotnícky personál. Mnohé oddelenia povolili blízkym aj návštevu, upravili nemocničné menu, niekde sa aj rozdávali darčeky. A my sme veľmi radi, že vám vďaka vlastným videám od zdravotníkov z rôznych kútov Slovenska môžeme tento výnimočný deň ukázať.

takmer 30-ročná tradícia - varia špeciálnu kapustnicu

Dračí dych nie je názov rozprávky, ale pomenovanie špeciálnej kapustnice. Tú každoročne na Štedrý deň pripravujú v Banskej Bystrici. Mesto spolu s Červeným krížom myslí na ľudí bez domova, ktorí by inak teplú večeru ani darčeky nedostali.

Nie každý môže Vianoce stráviť doma

Štedrá večera a k tomu teplo domova v kruhu rodiny nie je pre každého samozrejmosťou. Emil z Prešova, ktorý prišiel o strechu nad hlavou, prebýva už viac dve desiatky Vianoc v záhradnej chatke. Spoločnosť mu niekoľko rokov robí aj pani Bibiána s podobným osudom. Náš kolega Vlado Jurek im aj tento rok priniesol Štedrú večeru.

Záhradnú chatku len tak ľahko nenájdete. Nachádza sa v kedysi záhradkárskej lokalite, len na skok od centra tretieho najväčšieho mesta. Ovocné stromy tu často lákajú diviaky, preto musia byť ostražití. Takto Bibka s Emilom žijú už niekoľko rokov. Posledné pekné Vianoce ale zažili ešte ako deti. V záhradnej chatke majú aj piecku, vďaka ktorej prežili aj nedávnych 14 stupňov pod nulou. Nateraz to zvládajú i keď dreva už majú pomenej. Obaja sú skromní a tešia sa, že majú aspoň túto záhradnú chatku. Obyvatelia už zachytili informácie o plánovanej výstavbe, no stále nevedia, či to neboli ich posledné Vianoce v záhradnej chatke. "Majú to tu búrať," vyjadrila sa Bibiána. Kam ale pôjdu, to nevedia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy