Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
305. deň na Ukrajine: Pápež František počas tradičného posolstva Urbi et Orbi vyzval na ukončenie vojen
Zdielať na

305. deň na Ukrajine: Pápež František počas tradičného posolstva Urbi et Orbi vyzval na ukončenie vojen

KYJEV / Pápež František vo svojom tradičnom vianočnom posolstve pripomenul utrpenie ľudí, ktorí sa ocitli vo vojne. Vyzval aj na ukončenie používania jedla ako zbrane vo vojne na Ukrajine. Ruský prezident Vladimir Putin kritizoval Západ za pokus "roztrhať" Rusko - Západ sa podľa neho vždy snažil rozdeľovať a panovať. V ukrajinskom meste Mariupol začali búrať činoherné divadlo, ktoré bolo ešte v marci zdemolované ostreľovaním.

​Pápež František: Pamätajte na tých, ktorí trpia počas vojny

Pápež František v nedeľu, 25. decembra, počas tradičného vianočného posolstva vyzval na ukončenie používania jedla ako zbrane vo vojne na Ukrajine, čo vystavilo celé národy riziku hladomoru. Na sviatok Narodenia Pána predniesol z centrálneho balkóna Baziliky sv. Petra tradičné posolstvo "Urbi et Orbi" (po latinsky "Mestu a svetu"). "Vieme, že každá vojna spôsobuje hlad a využíva jedlo ako zbraň. Začnime, počnúc tými, ktorí nesú politickú zodpovednosť, zaviažme sa urobiť z jedla výlučne nástroj mieru," uviedol v posolstve Urbi et Orbi. Vianoce ako cestu pokoja blokujú podľa jeho slov spoločenské sily, ktoré zahŕňajú"pripútanosť k moci a peniazom, pýchu, pokrytectvo, klamstvo.

Pápežovo vianočné posolstvo a požehnanie si na Námestie svätého Petra prišli vypočuť desaťtisíce turistov, pútnikov a obyvateľov Ríma. Znovu apeloval na ukončenie nezmyselnej vojny na Ukrajine. "Pozrime sa aj na tváre našich ukrajinských bratov a sestier, ktorí prežívajú tieto Vianoce v tme a chlade, ďaleko od svojich domovov v dôsledku skazy spôsobenej 10-mesačnou vojnou. Nech nás Pán inšpiruje, aby sme ponúkli konkrétne gestá solidarity na pomoc všetkým trpiacim a nech osvieti mysle tých, ktorí majú moc umlčať hromy zbraní a okamžite ukončiť túto nezmyselnú vojnu," dodal. Pápež sa modlil aj za trvalé prímerie v Jemene a za zmierenie v Iráne a Mjanmarsku.

Putin obvinil Západ, že sa snaží "roztrhať" Rusko

Ruský prezident Vladimir Putin kritizoval Západ za pokus "roztrhať" Rusko. Vyplýva to zo zverejnenej časti rozhovoru, ktorý odvysiela štátna televízia Rossija 1 v nedeľu, 25. decembra. "Jadrom toho všetkého je politika našich geopolitických protivníkov, ktorých cieľom je roztrhať Rusko, historické Rusko. Vždy sa snažili rozdeľovať a panovať. Naším cieľom je niečo iné - zjednotiť ruský ľud. Sme pripravení rokovať so všetkými zainteresovanými o prijateľných riešeniach, ale je to na nich. My nie sme tí, ktorí odmietajú rokovať, oni áno," povedal Putin. Vyhlásil tiež, že ruské sily zničia najpokročilejší americký systém protivzdušnej obrany Patriot. USA v stredu, 21. decembra, oznámili, že Ukrajine poskytnú na obranu pred ruskou agresiou systémy Patriot v rámci balíka pomoci v hodnote 1,85 miliardy dolárov. Putin to označil za "predlžovanie konfliktu".

Ukrajina: Sirény oznámili raketový útok pre štart ruských lietadiel

V Kyjeve a všetkých ukrajinských regiónoch v nedeľu, 25. decembra, predpoludním zvuk sirén vyhlásil raketový poplach, ale neskôr neboli hlásené žiadne nové ruské útoky. Podľa ukrajinských sociálnych médií spustenie sirén vyvolal štart ruských bojových lietadiel v Bielorusku. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat v pre národnú televíziu povedal, že ruské vojenské lietadlá lietajú prakticky nepretržite. "Ale zvýšili sme pripravenosť - všetko, čo vzlietne, musí byť pod našou kontrolou," povedal Ihnat. Rusko od polovice októbra uskutočňuje množstvo raketových a bezpilotných útokov predovšetkým na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Jej poškodenie spôsobuje časté výpadky prúdu a problémy pri vykurovaní a dodávkach vody. V sobotu na Štedrý deň ruský útok na mesto Cherson zabil najmenej 10 ľudí a 58 zranil. Kyjev tento útok odsúdil ako svojvoľné zabíjanie pre potešenie. Moskva z útoku obvinila Ukrajinu.

V ukrajinskom meste Mariupol začali búrať činoherné divadlo

V Ruskom okupovanom juhoukrajinskom meste Mariupol začali búrať budovu činoherného divadla, ktorá bola v marci zničená ostreľovaním a stala sa jedným zo symbolov brutality vojny na Ukrajine.  Ešte v piatok, 23. decembra, poradca prokyjevského primátora mesta Mariupol Petro Andriuščenko povedal, že okupačné úrady demolujú zadnú a strednú časť divadla. Čelný múr objektu bude ponechaný ako základ pre rekonštrukciu. Podľa Andriuščenka sa "demontujú iba tie časti budovy, ktoré by mohli poslúžiť ako dôkaz, že divadlo bolo bombardované". Došlo k tomu 16. marca, keď sa tam skrývali civilisti s deťmi. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International tragédiu v Mariupole vyšetrovala a dospela k záveru, že ruská armáda si zrejme zámerne vybrala ako terč útoku divadlo a s vysokou pravdepodobnosťou naň z vojenského lietadla zhodila dve 500-kilogramové bomby, ktoré vybuchli takmer súčasne. AI toto konanie kvalifikovala ako vojnový zločin. Pri tomto útoku zomrelo podľa ukrajinských predstaviteľov niekoľko stoviek ľudí. Ruské ministerstvo obrany naďalej tvrdí, že divadlo zvnútra zamínovala ukrajinská armáda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy