Polojasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Piaty kamión humanitárnej pomoci TV JOJ opäť smeroval na Ukrajinu
Zdielať na

Piaty kamión humanitárnej pomoci TV JOJ opäť smeroval na Ukrajinu

BRATISLAVA / Polovica piateho kamióna humanitárnej pomoci televízie JOJ pre Ukrajinu opäť smerovala aj do Jasine. V mestečku a jeho okolí aj v týchto dňoch pribúdajú presídlenci z tých častí krajiny, kde sa bojuje. Mnohí prišli iba v tom, čo mali na sebe oblečené. Teploty v Jasini pritom klesli už aj na mínus 17 stupňov.

Zatiaľ čo v októbri sa ešte veci z kamióna pomoci od televízie joj dali vykladať pri aspoň na tú chvíľu zapnutom osvetlení budovy, teraz to bolo len za pomoci reflektorov áut a bateriek. No a v vnútri budovy malých sviečok. Elektrická energia aj v zakarpatskej Jasini býva často zapnutá len na dve hodiny denne. "S príchodom zimy potrebujeme najmä teplé oblečenie. Mnohí, ktoré k nám prišli v októbri utiekli zo svojich domov len v tom, čo mali na sebe. A samozrejme jedlo, lebo jesť sa musí," uviedla Notika Djačuk Frindt z organizácie pomoci Kredenc v Jasini. Ľuďom ale chýbajú aj hygienické potreby, paplóny, skrinky, či aspoň poličky. Mnohí totiž začínajú nový život doslova od nuly. A nielen v tomto mestečku na ukrajinsko-rumunskej hranici.

"Vaše veci už rozvážame po jednotlivých centrách. A posielame do tých vzdialenejších. Aj do Záporožia či Charkova, kde na tamojšej univerzite pribudli ďalší ľudia z okupovaných území," povedala Halyna Shcherbei z fodnu Veľké bratstvo Ukrajiny. Práve z Charkova sme dostali nečakané poďakovanie. A to z leteckej univerzity, v ktorej pivniciach žijú ľudia od začiatku vojny na Ukrajine a ktorým sme už niekoľkokrát posielali pomoc. "Z univerzity ďakujú za všetku pomoc. Tak ako našim dobrovoľníkom aj Vám posielajú tieto malé lietadielka a prajú vám, aby dobré správy od vás mali krídla,"  dodala Halyna.

V užhorodských centrách, kam naša pomoc pre presídlencov z vojnových častí smeruje, sme narazili aj na možno nového televízneho reportéra, ktorý nám porozprával o tom, že napriek nedostatku elektrickej energie, v budove už mrznúť nebudú a nielen to. "Vidíte, máme nové okná, celé dva rady. A z druhej strany ďalšie. No a tu sme mali v lete záhradu, kde boli jahody, paradajky a aj iná zelenina. No a teraz nám podarovali dva sklenníky, takže toho bude ešte viac," vyjadril sa 11-ročný Artem z Donecka. No ako sa ukazuje, nie je všetko iba o hmotnej pomoci. "Keď ľudí oblečiete, dáte im jedlo a ubytovanie, prichádza na rad ďalší krok. Aby sa integrovali do reálneho života a zbavili sa tráum, z toho čo zažili," povedala koordinátorka humanitárnej organizácie Človek v ohrození Svitlana Dzhunzhyk.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy