Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
NASA bude fotiť Mars podľa želaní verejnosti
Zdielať na
Zahraničie

NASA bude fotiť Mars podľa želaní verejnosti

Zdroj: space.gc.ca

NASA vyzvala verejnosť na určenie miest, ktoré by na planéte Mars mali byť odfotené

"Tím HiRISE je potešený, že môže dať verejnosti možnosť navrhnúť cieľové miesta pre fotografovanie a podeliť sa o vzrušenie z pohľadu na obľúbené miesta na Marse," uviedol v tlačovej správe NASA Alfred McEwen, výskumník Univerzity v Arizone.

Od účasti verejnosti na výskume červenej planéty si NASA sľubuje zvýšený záujem o svoje aktivity, ako aj o planétu Mars. Napriek tomu, že HiRISE kamera už pripravila 13 tisíc snímok, zmapovala len jedno percento povrchu Marsu.

Záujemcovia z radov laickej i odbornej verejnosti si môžu prostredníctvom špeciálnej internetovej stránky http://uahirise.org/suggest/ zistiť, kde bol Mars už odfotený a kde sa fotografovanie plánuje. Podľa toho si môžu presne vytypovať oblasť, ktorú by chceli nechať zmapovať oni.

Okrem určenia miesta môžu záujemcovia svoje pozorovacie miesto pomenovať a vysvetliť, prečo by sa mala preskúmať práve táto oblasť. Konečné rozhodnutie o fotografovaných lokalitách budú mať v rukách vedci z NASA, ktorí budú vyhodnocovať návrhy verejnosti.

Fotografické zariadenie začalo svoje vesmírne pôsobenie v roku 2005 a o rok neskôr dorazilo na obežnú dráhu červenej planéty. Aparát ovládajú vedci z vesmírneho laboratória Univerzity v Arizone.

Zdielať na

Najčítanejšie správy