Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
289. deň na Ukrajine: Rusi ostreľovali nemocnicu v Chersone, zasiahli aj detské oddelenie
Zdielať na

289. deň na Ukrajine: Rusi ostreľovali nemocnicu v Chersone, zasiahli aj detské oddelenie

BRATISLAVA / Nemocnica v meste Cherson na juhu Ukrajiny sa v piatok ráno stala terčom ruského ostreľovania. Rusko umiestnilo v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny niekoľko salvových raketometov. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk povedal, že Ukrajina sa nachádza v stave "humanitárnej núdze". Ktorákoľvek krajina, ktorá sa odváži napadnúť Rusko jadrovými zbraňami, bude "vymazaná z povrchu zemského", vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Rusi ostreľovali nemocnicu v Chersone, zasiahli aj detské oddelenie

Nemocnica v meste Cherson na juhu Ukrajiny sa v piatok ráno stala terčom ruského ostreľovania. V príspevku na sociálnej sieti Telegram to oznámil gubernátor a šéf vojenskej správy Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč. Podľa Januševyča rakety zasiahli detské oddelenie a nemocničnú márnicu.

Doposiaľ neboli hlásené obete na životoch ani zranenia. Gubernátor tiež dodal, že pri stredajšom ostreľovaní Chersonu, ktorý sa stal terčom takéhoto útoku už 51-krát, zahynuli dvaja ľudia. Rusi podľa neho útočili na civilné ciele delami, mínometmi, tankami a salvovými raketometmi.

Putin: Ak niekto použije proti Rusku jadrové zbrane, bude zmazaný z povrchu Zeme

Ktorákoľvek krajina, ktorá sa odváži napadnúť Rusko jadrovými zbraňami, bude "vymazaná z povrchu zemského", vyhlásil v piatok ruský prezident Vladimir Putin. Zároveň pripustil ďalšiu výmenu väzňov so Spojenými štátmi.  Podľa šéfa Kremľa Rusko nemá mandát na podniknutie preventívneho prvého útoku, tak ako Spojené štáty, no moderné ruské hypersonické zbrane zaistia, že Moskva bude môcť na takýto útok reagovať rozhodne.

Na tlačovej konferencii v kirgizskom hlavnom meste Biškek, kde sa koná summit Eurázijskej hospodárskej únie (EEU), Putin hovoril aj o ďalšej výmene väzňov medzi Ruskom a USA.  "Či je možná ďalšia výmena? Áno, všetko je možné. Je to výsledok rokovaní a hľadania kompromisu. V tomto prípade sme kompromis našli a neodmietame pokračovať v takejto práci aj v budúcnosti," povedal Putin.

Rusko umiestnilo v areáli ZAES niekoľko raketometov Grad

Rusko umiestnilo v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny niekoľko salvových raketometov. V noci na piatok o tom informovali ukrajinskí predstavitelia. Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Enerhoatom uviedla, že Rusko umiestnilo v ZAES v blízkosti jedného z tamojších šiestich reaktorov niekoľko raketometov typu Grad. Dodala, že tieto systémy sa nachádzajú v blízkosti nových "obranných štruktúr", ktoré tam tajne vybudovali ruské jednotky, čo "porušuje všetky zásady jadrovej a radiačnej bezpečnosti".

Ukrajina je v stave humanitárnej núdze, tvrdí komisár OSN

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v piatok povedal, že Ukrajina sa nachádza v stave "humanitárnej núdze". Türk na tlačovej konferencii v švajčiarskej Ženeve povedal, že na Ukrajine je "17,7 milióna ľudí, ktorí potrebujú humanitárnu pomoc; (a) 9,3 milióna ľudí, ktorí potrebujú potravinovú a existenčnú pomoc". Na 7,4 milióna tiež vyčíslil počet ukrajinských utečencov a na 6,5 milióna tzv. vnútorne presídlených ľudí. Türk tiež uviedol, že Ukrajinu nesužujú len pretrvávajúce raketové útoky, ale aj zničená civilná infraštruktúra.

Padlo ďalších 310 ruských vojakov

Ruské ozbrojené sily podľa ukrajinského ministerstva obrany za uplynulý deň stratili ďalších 310 vojakov. Počet zabitých ruských vojakov od začiatku invázie tak podľa Kyjiva stúpol na 93 390. Okrem toho ukrajinská armáda za uplynulý deň zničila jedno ruské obrnené bojové vozidlo, jeden delostrelecký systém a tri vozidlá.

Rusko tak od začiatku vojny stratilo 5 912 obrnených bojových vozidiel, 1 926 delostreleckých systémov a 4 531 vozidiel. Ukrajinská armáda tvrdí, že od začiatku invázie zničila aj 2 937 ruských tankov a 281 vojenských lietadiel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy