Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
282. deň na Ukrajine: Rusko odmietlo Bidenov návrh na rokovania
Zdielať na

282. deň na Ukrajine: Rusko odmietlo Bidenov návrh na rokovania

Zdroj: fotosita

MOSKVA / Rusko odmietlo návrh amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý navrhol, že je pripravený rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ak sa šéf Kremľa bude usilovať ukončiť vojnu na Ukrajine. Veľvyslanectvo a konzuláty Ukrajiny v niekoľkých európskych krajinách, vrátane Česka, dostali zakrvavené balíčky obsahujúce zvieracie oči. Nemecko posiela po masívnom ruskom ostreľovaní na Ukrajinu ďalších 320 elektrických generátorov. Nemecká spolková agentúra pre technickú pomoc doteraz dodala na Ukrajinu už takmer 150 takýchto zariadení.

Na ukrajinský konzulát v Brne doručili podozrivú zásielku

Ukrajinské ambasády a konzuláty v Európe dostali balíky s krvou a očami zvierat

Nemecko dodá Ukrajine ďalšie stovky elektrických generátorov

Nemecko posiela po masívnom ruskom ostreľovaní na Ukrajinu ďalších 320 elektrických generátorov. Nemecká spolková agentúra pre technickú pomoc doteraz dodala na Ukrajinu už takmer 150 takýchto zariadení. Niektoré z úplne nových generátorov sa posielajú priamo ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Ukrenerho na zabezpečenie dočasných dodávok elektriny pre dôležité prevádzky. Ďalšie generátory sa majú prepraviť do Odeskej, Mykolajivskej a Chersonskej oblasti. Niektoré zariadenia sú vhodné pre montáž na prívesné vozíky, aby sa dali použiť flexibilne. Ruská armáda sústredene útočí na kritickú ukrajinskú infraštruktúru a zdroje výroby a prenosu elektrickej energie už od začiatku októbra. Mnohé ukrajinské domácnosti sú dočasne alebo dokonca úplne bez kúrenia a dodávok elektriny a vody.

Kremeľ odmietol Bidenov návrh na rokovania, vojenská operácia bude pokračovať

Rusko odmietlo v piatok, 2. decembra, návrh amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý navrhol, že je pripravený rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ak sa šéf Kremľa bude usilovať ukončiť vojnu na Ukrajine. "Čo vlastne povedal prezident Biden? Povedal, že rokovania sú možné až po tom, keď Putin skončí (agresiu) na Ukrajine," uviedol Peskov. Dodal, že Kremeľ takéto podmienky neakceptuje. "Špeciálna vojenská operácia pokračuje," vyhlásil. Americký prezident predložil Moskve predmetný návrh na štvrtkovej tlačovej konferencii s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Bielom dome.

Ako však Biden pokračoval, bezprostredne nemá v pláne hovoriť s Putinom, keďže ten zatiaľ neurobil nič pre skončenie agresie. Naopak, ruská armáda podľa Bidena spôsobuje na Ukrajine "neuveriteľné jatky", pričom bombarduje civilistov, materské školy, nemocnice či detské domovy. "To, čo robí (Putin), je choré," vyhlásil. Peskov v piatok povedal, že ruský prezident je pripravený na rozhovory s cieľom zabezpečiť rešpektovanie záujmov Ruska, avšak dodal, že postoj Washingtonu komplikuje akékoľvek možné rokovania. "Spojené štáty neuznávajú nové územia ako súčasť Ruskej federácie," uviedol hovorca s odkazom na štyri ukrajinské administratívne celky – oblasti Doneckú a Luhanskú a časti oblastí Chersonskej a Záporožskej –, ktoré Rusko nezákonne anektovalo. Hovorca Kremľa dodal, že pred začiatkom ruskej vojenskej operácie z februára tohto roka Putin viackrát navrhol rozhovory so Severoatlantickou alianciou, s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe i so Spojenými štátmi, ale tieto pokusy sa ukázali ako neúspešné.

Na Ukrajinu bolo dopravených viac ako 80.000 generátorov

Ukrajina dostala v posledných týždňoch viac ako 80 000 generátorov, uviedol v piatok v statuse na platforme Telegram ukrajinský poslanec Jaroslav Železňak. "Od 9. do 30. novembra bolo na Ukrajinu dovezených 82 124 elektrocentrál a 3 075 elektrických transformátorov," spresnil poslanec. Železňak, ktorý je podpredsedom parlamentného výboru pre financie, dane a dovoznú politiku, dodal, že za rovnaké obdobie bolo na Ukrajinu dovezených aj 266 596 prenosných zdrojov elektriny. Železňak o tom informoval v čase, keď predstavitelia viacerých krajín avizovali, že Ukrajine darujú generátory na výrobu elektriny, aby počas zimy pomohli zabezpečiť vykurovanie, keďže pri ostreľovaní ruskou armádou bola časť kritickej civilnej infraštruktúry vážne poškodená. CNN poznamenala, že vláda Spojených štátov tento týždeň prisľúbila viac ako 50 miliónov dolárov na vybavenie pre ukrajinskú energetickú sieť. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu povedal, že zariadenia — generátory, transformátory a náhradné diely — dorazia na Ukrajinu "nie v priebehu niekoľkých mesiacov, ale v priebehu niekoľkých dní či týždňov".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy