Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na ukrajinský konzulát v Brne prišla podozrivá zásielka. Zamestnancov úradu evakuovali
Zdielať na

Na ukrajinský konzulát v Brne prišla podozrivá zásielka. Zamestnancov úradu evakuovali

Zdroj: ISIFA/ilustračné

BRNO / Ukrajinský konzulát v Brne na Barvičovej ulici v piatok, 2. decembra, asi na štyri hodiny policajti evakuovali kvôli podozrivej zásielke. Polícia v nej nakoniec výbušný systém nenašla. V balíčku bolo mŕtve živočíšne tkanivo. Polícia teraz bude zisťovať, kto zásielku poslal a prečo. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia uviedol, že ukrajinské zastupiteľské úrady v niekoľkých európskych krajinách vrátane Česka dostali balíčky s očami zvierat. Hovorca českej polície David Chalúpka obsah balíčka špecifikovať nechcel.

Podľa polície zásielka typovo zodpovedala tým zachyteným v Španielsku. Tam v minulých dňoch odhalili niekoľko listových bômb, ktorých zaslanie zrejme súvisí s ruskou agresiou na Ukrajine.

​Kvôli brnenskej zásielke polícia dopoludnia zavrela miestnu komunikáciu a evakuovala blízku škôlku. Policajti ešte pred poludním dopravu uvoľnili, vrátiť sa do škôlky mohli aj deti. Okolo 12.30 h sa do budovy konzulátu vrátili aj zamestnanci.

"Obálka neobsahovala nástražný výbušný systém. Nemáme žiadne informácie o tom, že by pracovníkom konzulátu, či najbližšiemu okoliu hrozilo nejaké nebezpečenstvo, ale stále platí pôvodne vyrieknuté varovanie o kontrole prichádzajúcej pošty konzulátov a zbrojných spoločností," uviedli policajti na twitteri.

Prípadom sa budú zaoberať brnenskí kriminalisti. "Bude nás zaujímať, odkiaľ zásielka prišla a kto tým čo sledoval," povedal hovorca českej polície Chaloupka. Podľa neho je predčasné spájať udalosť v Brne s obdobnými incidentmi v Európe.

Ukrajinský hovorca diplomacie Oleh Nykolenko napísal na sociálnej sieti, že po sérii listových bômb odhalených v uplynulých dňoch v Španielsku prišli krvavé balíčky obsahujúce zvieracie oči na ukrajinské veľvyslanectvo v Maďarsku, Poľsku, Chorvátsku, Taliansku a Rakúsku, na generálnu konzu konzulát v Brne. Popísal, že balíčky boli nasiaknuté pravdepodobne krvou a zapáchali. "Skúmame význam tohto odkazu," dodal.

Na mieste v Brne bola polícia, hasiči, záchranka aj evakuačný autobus. Policajní špecialisti napríklad snímali prípadné odtlačky prstov z poštovej schránky. Z ukrajinského ministerstva zahraničných vecí mal konzulát informáciu, na čo si dávať pozor. Keď v pošte pracovníci uvideli balíček s charakteristickým znakom, zavolali políciu. 

"Naša konzulka v Brne zavolala políciu, nejaký balíček, ktorý došiel, vyzeral podozrivý. Polícia dorazila hneď a hneď začala pracovať. Konzulát aj priľahlé budovy boli evakuované, čaká sa na výsledky vyšetrovania polície," povedala dopoludnia hovorkyňa ukrajinskej ambasády v Prahe Tetiana . Dodala, že vypracované sú bezpečnostné protokoly, ktoré všetky zastupiteľské úrady musia dodržiavať. "Máme na veľvyslanectve človeka, ktorý je za to zodpovedný, na konzuláte v Brne je za to zodpovedná práve konzulka, ktorá sa riadila pokynmi, ktoré boli nastavené," uviedla hovorkyňa.

"Z budovy sa evakuovali zamestnanci, šesť ľudí," uviedol na začiatku zásahu Chalúpka. Policajti tiež vyzvali všetkých pracovníkov konzulátov v ČR a obchodných spoločností vyrábajúcich zbrojný materiál, aby boli maximálne obozretní pri kontrole došlej pošty a pri akýchkoľvek pochybách volali linku 158.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy