Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pani Iveta podstúpila v žilinskej nemocnici unikátnu operáciu. Onkologickým pacientom dáva veľkú nádej
Zdielať na

Pani Iveta podstúpila v žilinskej nemocnici unikátnu operáciu. Onkologickým pacientom dáva veľkú nádej

ŽILINA / Pani Iveta už pre zhubný nádor absolvovala niekoľko chemoterapií. Po necelých dvoch rokoch sa ale vrátila do Žilinskej nemocnice. Je totiž jedinou na Slovensku, kde robia unikátnu onkochirurgickú operáciu, ktorá o 80 percent zvyšuje šancu na predĺženie života pacientov.

Napriek rakovine, s ktorou bojuje už 5 rokov prišla pani Iveta pred novinárov usmiata a pripravená, keďže už má rovnakú operáciu za sebou. Vie, čo ju čaká. "Bola som tu v októbri 2020, mala som rok pokoj, potom sa mi to vrátilo,  absolvovala som chemoterapiu, zase som mala rok pokoj a zase sa mi to objavilo," uviedla pacientka Iveta Lukáčová. Pomocou prístroja dostane tím lekárov a zdravotníkov chemoterapiu priamo k nádoru. "Nádorové bunky ak sa majú rozšíriť, tak sa rozšíria do celej brušnej dutiny, lebo je to otvorený priestor. Aby nedošlo k recidíve je potrebné celú dutinu prepláchnuť chemoterapiou, lebo sú tam záhyby kde sa môžu tie bunky skryť," vysvetlil doktor Michal Žáček.

Brušnú dutinu prepláchnu cytostatikami, teplota ale musí byť stabilná, a to 42 stupňov. "Nádorové bunky sa vtedy stávajú chemocitlivé, nejavia takú citlivosť pri nižšej teplote ako javia pri teplote 42 stupňov vtedy má ta chemoterapia lepší efekt," pridal doktor. Operácia je náročná, trvá 10 až 12 hodín. "Zatiaľ čo pri bežnej operácii je tím 5. ľudí, tu ich musíme mať až 15 - 20," upresnil primár Juraj Váňa.

Ročne zoperujú 10 až 15 pacientov

"95 percent pacientov je mimo nášho spádu, tieto operácie sa u nás nedoplácajú, sú hradené zo zdravotného poistenia," pridal Váňa. "Ja musím využiť každú jednu možnosť a predĺženie každého jedného dňa je pre mňa úžasná vec," vyjadrila sa pacientka. Táto operatívna metóda je vhodná pre pacientky so zhubným nádorom vaječníkov. Druhou najčastejšou skupinou sú primárne nádory slepého čreva, apendixu. Približne dva týždne bude pani Iveta v nemocnici, no už na Vianoce by mala byť so svojou rodinou. "Mám manžela, syna, dcéru, 4-ročnú vnučku, takže je určite prečo žiť," dodala pacientka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy