Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Španielsky premiér dostal listovú bombu, nebol jediný
Zdielať na

Španielsky premiér dostal listovú bombu, nebol jediný

MADRID / Španielsky premiér Pedro Sánchez dostal minulý týždeň podobnú listovú bombu, ako v stredu explodovala na ukrajinskom veľvyslanectve v Madride. Vo štvrtok to oznámilo španielske ministerstvo vnútra.

Obálka "obsahujúca pyrotechnický materiál" a adresovaná Sánchezovi mu bola doručená 24. novembra. "Bezpečnostné služby ju zachytili a zneškodnili", dodalo ministerstvo v oznámení. V Španielsku doteraz zachytili štyri "listové" bomby. Ministerstvo obrany vo štvrtok ráno informovalo o výbušnom zariadení v balíku zaslanom na leteckú základňu v obci Torrejón de Ardoz pri Madride. Po röntgenovom skenovaní sa zistilo, že obsahuje podozrivý "mechanizmus", uviedol rezort obrany.

 V stredu objavili dve listové bomby. Jedna pre ukrajinské veľvyslanectvo v Madride a druhá pre výrobcu zbraní v meste Zaragoza na severe Španielska, uviedla polícia. Listová zásielka pre ukrajinskú ambasádu v Madride vybuchla a zranila pracovníka strážnej služby pred budovou veľvyslanectva. Podľa španielskej diplomacie bol list určený veľvyslancovi Serhijovi Pohoreľcevovi. Zraneného muža ošetrili v nemocnici a neskôr prepustili domov.

Španielske úrady budú vyšetrovať výbuch listu na ukrajinskej ambasáde v Madride ako možný teroristický čin. Zásielka prišla na ambasádu poštou. Španielske úrady majú aj naďalej plné ruky práce. Začali totiž vyšetrovať súvislosť medzi zaslanou listovou bombou na ukrajinskej ambasáde a ďalšou listovou zásielkou, ktorú dostali v Zaragoze o niekoľko hodín neskôr - v sídle zbrojárskej spoločnosti.

Úrady nehlásili žiadne škody, pretože obálku nikto neotvoril. Táto firma vyrába raketomety, ktoré Madrid posiela na Ukrajinu. V súvislosti s incidentmi v Španielsku ukrajinské ministerstvo zahraničia vyzvalo všetkých ukrajinských diplomatov, aby sprísnili bezpečnostné opatrenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy