Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
278. deň na Ukrajine: Pre ruskú inváziu je v krajine 329 nezvestných detí, 12 034 detí je odvlečených do Ruska
Zdielať na

278. deň na Ukrajine: Pre ruskú inváziu je v krajine 329 nezvestných detí, 12 034 detí je odvlečených do Ruska

BRATISLAVA / Prebieha 278. deň ruskej invázie na Ukrajinu. Pre ruskú inváziu je v krajine 329 nezvestných detí. Hoci dodávky vody, elektriny a tepla v Kyjeve takmer úplne obnovili, obyvatelia musia počítať s ďalšími plánovanými odstávkami. Ruské ostreľovanie od začiatku vojny na Ukrajine poškodilo zhruba 32-tisíc civilných cieľov a viac ako 700 zariadení kritickej infraštruktúry. Slovinsko pomôže Ukrajine sumou 370 000 eur, pôjdu na sanitku pre novorodencov. Invázia ruskej armády na Ukrajinu opäť zvýšila hrozbu použitia zbraní hromadného ničenia, uviedol v pondelok generálny riaditeľ Organizácie pre zákaz chemických zbraní Fernando Arias. 

Pre ruskú inváziu je na Ukrajine 329 nezvestných detí

V súčasnosti je na Ukrajine podľa úradu generálneho prokurátora krajiny nezvestných 329 detí a 12 034 detí je odvlečených do Ruska. Úrad to uviedol vo vyhlásení, ktoré zverejnil na komunikačnej platforme Telegram. Zdôraznil pritom, že tieto údaje nie sú konečné, pretože stále pracuje na overovaní správ z frontovej línie a tiež z okupovaných a oslobodených oblastí Ukrajiny. Informuje o tom web The Guardian.

Podľa ukrajinského vládneho portálu venovaného problematike detí počas vojny na Ukrajine v dôsledku ruskej invázie zomrelo 440 detí a 851 utrpelo zranenia. Najvyšší počet detských obetí ruskej vojny je v Doneckej, Charkovskej a Kyjevskej oblasti.

Obyvatelia musia počítať s ďalšími plánovanými odstávkami

Hoci dodávky vody, elektriny a tepla v Kyjeve takmer úplne obnovili, obyvatelia musia počítať s ďalšími plánovanými odstávkami. Dôvodom je vysoká spotreba, ktorá energetickú sieť preťažuje. Prvý raz od oslobodenia obnovili včera dodávky elektriny aj v Chersone. Ukrajinský prezident poďakoval firmám, ktoré poskytli ľuďom takzvané centrá nezničiteľnosti. Pri výpadkoch elektriny a tepla sa tam môžu prísť zohriať alebo si nabiť mobilné telefóny. Zelenskyj varuje, že ruské útoky budú zrejme pokračovať.

Ruské ostreľovanie od začiatku vojny poškodilo 32-tisíc civilných cieľov

Ruské ostreľovanie od začiatku vojny na Ukrajine poškodilo zhruba 32-tisíc civilných cieľov a viac ako 700 zariadení kritickej infraštruktúry. V nedeľu to ukrajinským médiám povedal námestník ukrajinského ministra vnútra Jevhen Jenin s tým, že medzi poškodenými civilnými objektmi sú hlavne súkromné domy a civilné bytové domy a medzi kritickou infraštruktúrou letiská, mosty, ropné sklady či rozvodne elektriny. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

"Len tri percentá zaznamenaných útokov boli na vojenské zariadenia,“ uviedol tiež Jenin. Moskva má podľa neho "maniakálnu túžbu ponoriť Ukrajinu do temnoty a neexistuje dôvod veriť, že prestanú“.

Slovinsko pomôže Ukrajine sumou 370 000 eur, pôjdu na sanitku pre novorodencov

Slovinsko pomôže Ukrajine sumou 370 000 eur, ktorou sa bude financovať kúpa sanitky na prevoz predčasne narodených bábätiek a ich matiek, oznámilo v pondelok ministerstvo zahraničných vecí. Sanitka bude spĺňať všetky medzinárodné štandardy. Generálna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Renata Cvelbarová Beková a ukrajinský veľvyslanec Andrij Taran v pondelok podpísali darovaciu zmluvu.

Slovinské ministerstvo zahraničných vecí reagovalo aj predtým na žiadosti ukrajinskej strany a zatiaľ jej pomohlo sumou 580 000 eur určenou na nákup sanitiek. Dve takéto vozidlá budú doručené do konca tohto roka. Ministerstvo poukázalo na to, že humanitárna kríza na Ukrajine sa s príchodom zimy zhoršuje a že deti a ich matky sú najzraniteľnejšími obyvateľmi tejto krajiny trpiacej vojnou.

OPCW: Vojna na Ukrajine zvýšila hrozbu použitia zbraní hromadného ničenia

Invázia ruskej armády na Ukrajinu opäť zvýšila hrozbu použitia zbraní hromadného ničenia, uviedol v pondelok generálny riaditeľ Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) Fernando Arias. "Situácia na Ukrajine opäť zvýšila reálnu hrozbu, ktorú predstavujú zbrane hromadného ničenia vrátane chemických zbraní," povedal Arias na úvod výročného zasadnutia OPCW v Haagu.

Tento stav podľa Ariasa "vyostril existujúce napätie do bodu, keď nemožno predpokladať jednotu medzinárodného spoločenstva v spoločných globálnych výzvach súvisiacich s medzinárodnou bezpečnosťou a mierom."
Medzinárodné odzbrojovacie organizácie ako OPCW - laureát Nobelovej ceny za mier z roku 2013 - sa "teraz stali miestami konfrontácií a nezhôd," uviedol Arias s poľutovaním. Vyhrážky a obvinenia o možnom použití jadrových, chemických a biologických zbraní sa objavili krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine vo februári tohto roku, no bez akýchkoľvek dôkazov o ich nasadení.  Generálny riaditeľ OPCW vo svojom prejave pripomenul Rusku a Ukrajine, že patria medzi 193 krajín, ktoré sa zaviazali, že "nikdy a za žiadnych okolností nebudú vyvíjať, vyrábať, získavať, skladovať, prenášať alebo používať chemické zbrane."

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy