Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
276. deň na Ukrajine: Rusi zasiahli obytnú časť v Dnipre, hlásia zranených
Zdielať na

276. deň na Ukrajine: Rusi zasiahli obytnú časť v Dnipre, hlásia zranených

BRATISLAVA / Ukrajinská vláda začala evakuovať civilistov z mesta Cherson na juhu krajiny, ktoré len nedávno oslobodila ukrajinská armáda po mesiacoch ruskej okupácie. Najmenej šesť ľudí utrpelo v sobotu zranenia, keď ruská raketa zasiahla obytnú štvrť v ukrajinskom meste Dnipro. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prekvapivo skritizoval v piatok starostu Kyjeva Vitalija Klička za nedostatočnú prácu v súvislosti so zriaďovaním núdzových centier na pomoc obyvateľom, ktorí sú v dôsledku ruských útokov bez elektriny a tepla.

Rusi zasiahli obytnú časť mesta Dnipro

Najmenej šesť ľudí utrpelo v sobotu zranenia, keď ruská raketa zasiahla obytnú štvrť v ukrajinskom meste Dnipro. Oznámil to gubernátor ukrajinskej Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. Podľa gubernátora dopad rakety vystrelenej nepriateľom, ku ktorému došlo v sobotu okolo poludnia, čiastočne zničil sedem súkromných rodinných domov a spôsobil požiar. Jednu zranenú ženu museli v kritickom stave previezť do nemocnice. 

Primátor Dnipra, ktoré je štvrtým najväčším mestom Ukrajiny a metropolou Dnepropetrovskej oblasti, Borys Filatov ubezpečil, že pri ruskom útoku nebola poškodená žiadna mestská infraštruktúra ani komunikačné zariadenia. Varoval však pred výpadkami elektrického prúdu v dôsledku automatického vypnutia viacerých transformačných staníc.

V oslobodenom Chersone obovili dodávky elektriny

V juhoukrajinskom meste Cherson, z ktorého sa pred vyše dvoma týždňami stiahli ruské okupačné jednotky, obnovili dodávky elektrickej energie. "Najskôr dodávame elektrinu zariadeniam kritickej mestskej infraštruktúry a potom okamžite odberateľom v jednotlivých domácnostiach," napísal zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. Ruská armáda pred svojím ústupom zničila miestnu infraštruktúru do tej miery, že mesto zostalo bez dodávok elektriny, vody a kúrenia. Miestni obyvatelia musia čakať v radoch na prídely potravín, vody a pomoci.

Vláda začala evakuovať civilistov z Chersonu

Ukrajinská vláda začala evakuovať civilistov z mesta Cherson na juhu krajiny, ktoré len nedávno oslobodila ukrajinská armáda po mesiacoch ruskej okupácie. Sto ľudí previezli vlakom do mesta Chmeľnyckyj na západe Ukrajiny, uviedlo ukrajinské ministerstvo infraštruktúry. Medzi evakuovanými civilistami bolo 26 detí a šesť chorých ľudí.

Zelenskyj kritizoval Klička, ten vyzval a súdržnosť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prekvapivo skritizoval v piatok starostu Kyjeva Vitalija Klička za nedostatočnú prácu v súvislosti so zriaďovaním núdzových centier na pomoc obyvateľom, ktorí sú v dôsledku ruských útokov bez elektriny a tepla. Vo svojom pravidelnom videoposolstve v noci na sobotu však Zelenskyj poznamenal, že Kličko a predstavitelia jeho úradu nevynaložili dostatočné úsilie na pomoc obyvateľom. "Žiaľ miestne úrady nepostupovali dobre vo všetkých mestách. Sťažnosti sú najmä v Kyjeve. Mierne povedané, je potrebné toho urobiť viac," povedal s tým, že úroveň dostupných služieb v Kyjeve nie postačujúca. 

Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko varoval v sobotu po kritických vyjadreniach zo strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pred politickým sporom. "Kľúčom k úspechu Ukrajiny po útoku Ruska je súdržnosť, národná i politická," povedal Kličko pre noviny Bild am Sonntag. "Naďalej musíme spoločne dbať na to, aby sme chránili krajinu a infraštruktúru," podotkol ďalej starosta Kyjeva. Kličko teraz ubezpečil, že na riešení sa pracuje "v rekordnom tempe". "Mesto má opäť vodu a na 95 percent i kúrenie, teraz predovšetkým pracujeme na tom, aby sa všade obnovili dodávky elektriny," zdôraznil.

Londýn: Rusko zrejme ostreľuje Ukrajinu starými jadrovými raketami bez jadrových hlavíc

Rusko pravdepodobne ostreľuje Ukrajinu staršími strelami, z ktorých odstránilo jadrové hlavice, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na najnovšie poznatky britských tajných služieb. Ministerstvo obrany v Londýne uviedlo, že na voľne dostupných snímkach vidieť trosky zostrelenej ruskej riadenej strely vypálenej na Ukrajinu, ktorá bola podľa všetkého navrhnutá ešte v 80. rokoch ako nosič jadrových hlavíc. Ako dodalo, hlavica bola v prípade zostrelenej rakety pravdepodobne nahradené balastom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy